Zo'n 200 Vlamingen en Brusselaars hebben zaterdag met elkaar gedebatteerd in de KVS tijdens 'het grote gelijk', een evenement van De Standaard, BRUZZ, Knack en Stampmedia. "Blijkbaar hebben we meer met elkaar gemeen dan we dachten."
Het Grote Gelijk: 'De wereld is niet zwart-wit'
Geen theater in de KVS op zaterdag, wel veel discussies tijdens 'Het Grote Gelijk', een evenement waarin Vlamingen gekoppeld worden aan gesprekspartners met tegengestelde meningen om een hele namiddag over politieke topics zoals bijvoorbeeld migratie, mobiliteit en onderwijs te praten.
Twee uur lang konden deelnemers debatteren met elkaars tegenpolen, of dat was toch de bedoeling. De gelijkgezindheid bleek groter dan verwacht.
"Het straffe is dat we eigenlijk buren zijn, maar we kenden elkaar nog niet", lacht Wim uit het Limburgse Paal. "Op heel veel vlakken hebben we dezelfde mening. Dat krijg je natuurlijk met mensen die een brede kijk op het leven hebben."
"Maar zelfs als je een mening deelt, kan je nog altijd een goed debat voeren en van elkaar leren", vult Remi aan. "Dat is uiteindelijk de bedoeling."
Marianne uit Vorst en Josh uit Alsemberg vonden wel een punt van discussie. "Na een goed gesprek blijkt dat we meer met elkaar gemeen hebben dan we aanvankelijk dachten. Maar over quota zijn we het niet eens", vertelt Marianne.
"Ik ben honderd procent voor gelijkheid, maar dat moet op een organische manier gebeuren", zegt Josh. Ook op vlak van mobiliteit staan de neuzen nog niet in dezelfde richting na een ruim uur discussiëren.
"Eerst moet het openbaar vervoer in orde zijn en dan kunnen we ervoor zorgen dat we met de auto tot de rand van de stad rijden. Niet omgekeerd", argumenteert Josh.
"Dat er enkel blanken aanwezig zijn, vinden we allebei een beetje jammer", aldus Ingrid uit Vilvoorde. Haar gesprekspartner knikt. "We zijn het over bijna alles eens, behalve over het inleveren van de auto. Ik ben voorstander van rekeningrijden en dat onze overheid bedrijfswagens sponsort, vind ik absurd", aldus Laurent. "Maar ik woon wel in Brussel, dus voor mij is zoiets meer bespreekbaar."
Ook een vermogensbelasting is voer voor discussie voor het koppel. "Mensen met hogere vermogens, vanaf 1 miljoen euro, moeten bijdragen", vindt Ingrid. "Daar gaat hij niet helemaal mee akkoord."
Laurent: "Maar eigenlijk hebben we geen grote meningsverschillen. Over bijna alles zijn we het eens." Daar heeft Ingrid een verklaring voor. "We delen een zelfde achtergrond. We hebben economie gestudeerd en komen allebei uit West-Vlaanderen."
Een heel klein beetje frictie vinden we terug aan de tafel van Claudia en Peter tijdens een gesprek over waarden en integratie. "Voor mij moet een hoofddoek in een publieke functie kunnen. Als we mensen toelaten om hun geloof te beleven, is dat volgens mij beter voor de integratie", stelt Claudia.
"Dat is helemaal niet de kern van de discussie", countert haar gesprekspartner. "Het gaat hier over waarden." Toch zijn er ook hier geen fundamentele meningsverschillen, luidt het besluit van het duo.
Peter: "Ondanks een verschillend temperament en verschillende strekkingen hebben we een evenwicht gevonden."
Nog meer gelijkgestemde violen aan de tafel van Antwerpenaren Jonas en Luc. "We zien hier een select lezerspubliek met een zelfde demografische achtergrond", verklaart Jonas. "Ik denk dat het publiek uit intelligente en redelijke mensen bestaat. We zijn geneigd om minder polariserend te denken", vult Luc aan.
Toch kan een debat tussen gelijkgezinden interessant zijn, vindt Jonas. "Over nuances verschillen we wel. En die nuances zijn belangrijk, want de wereld is niet zwart-wit. Ze wordt complexer." Jonas is dan ook blij dat 'het grote gelijk' heeft plaatsgevonden. "Discussie met vrienden monden vaak uit op een ja-neeverhaal. Voor een genuanceerde uiteenzetting heb je tijd en een zekere welwillendheid nodig. Dit gesprek had niet tussen pot en pint kunnen plaatsvinden."
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , het grote gelijk , KVS , democratie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.