Hoe internationaal is uw gemeente? (2)
Lees ook: Hoe internationaal is uw gemeente? (1)
In Ukkel, Sint-Gillis en Elsene zijn Fransen overweldigend in de meerderheid, maar dat is geen homogene groep, zo blijkt.
Ukkel: 29 procent niet-Belgen
1. Frankrijk (7.839)
2. Italië (1.804)
3. Portugal (1.304)
Geen verrassing, de Fransen zijn de grootste minderheid in Ukkel. Dat heeft te maken met het Lycée Français en de beschikbare huizen die naar de smaak zijn van de hogere inkomens.
Maar ook al leek het de laatste weken anders, niet elke Fransman in Brussel is een Ukkelse miljonair, zegt demograaf Patrick Deboosere, verbonden aan de VUB. "De Fransen die in Brussel wonen, zijn eigenlijk een doorsnee van de Franse bevolking, misschien iets hoger opgeleid dan gemiddeld", zegt hij. "In Ukkel gaat het inderdaad eerder om hoge inkomens. Maar daarnaast heb je bijvoorbeeld ook veel studenten in Sint-Gillis en Elsene (zie hieronder). Voor veel jongeren in Noord-Frankrijk is Brussel een interessant en goedkoop alternatief voor Parijs, voor bijvoorbeeld kunst- of dansopleidingen. Sommigen blijven hangen en starten een gezin."
"Bovendien zijn internationale instellingen niet altijd van het kaliber van de Europese Commissie. Je hebt bijvoorbeeld ook veel lobbygroepen, en die mensen krijgen vaak gewoon een middeninkomen. Zij verspreiden zich door heel Brussel."
Opvallend: zowel Russen (440) als Israëlis (150) hebben hun grootste gemeenschap ook in Ukkel. In het geval van de Russen heeft dat te maken met de aanwezigheid van een Orthodoxe kerk en de Russische ambassade. De migratie van Russen naar Ukkel gaat overigens terug tot de communistische revolutie van 1917.
Sint-Gillis: 46 procent niet-Belgen
1. Frankrijk (3.788)
2. Portugal (2.684)
3. Spanje (1.763)
Portugezen blazen traditioneel verzamelen in Sint-Gillis, al groeien ze minder sterk dan de voorbije jaren. Portugezen lijken trouwens meer en meer naar gemeenten als Vorst en Brussel-Stad te trekken. Ook bij de Spanjaarden, een andere traditioneel grote groep (1.763) zien we die trend. Het aantal Spanjaarden is de afgelopen drie jaar zelfs gedaald in Sint-Gillis, terwijl ze wel nog massaal naar Schaarbeek en Brussel trekken.
"Portugezen en Spanjaarden hebben een andere migratiegeschiedenis", zegt Deboosere. "Bij de Portugezen hebben we in de jaren '90 en '00 nog een intensieve nieuwe migratie gezien, vooral laagopgeleiden die in de bouw en de hotelsector kwamen werken. Terwijl de Spaanse migratie op dat moment eigenlijk al gedaan was."
Sint-Gillis is de meest internationale gemeente van het gewest: bijna 46 procent is er buitenlander.
Elsene: 44 procent niet-Belgen
1. Frankrijk (9.261)
2. Italië (3.109)
3. Portugal (1.901)
Er zijn naast de verwachte top drie nog een paar opvallende Aziatische gemeenschappen in Elsene. Zo lijken de Filippino's, de Bangladeshi en de Vietnamezen in deze gemeente te verzamelen. Er wonen ook heel wat Chinezen (268) in Elsene, maar Chinezen vind je eigenlijk een beetje overal.
"Chinezen gaan zich over het algemeen breed verspreiden over Brussel", zegt Vandecandelaere. "Zij zijn erg individualistisch, komen naar de hoofdstad met een eigen project en clusteren niet per gemeenschap."
Japanners doen dat wel: zij gaan het vooral in Oudergem zoeken, Indiërs trekken vooral naar Evere en Brussel-Stad.
Met Matonge heeft Elsene de bekendste Congolese buurt, maar toch stonden er in 2011 slechts 596 Congolezen ingeschreven in de gemeente, minder dan in Brussel-Stad, Molenbeek of Anderlecht. Voor Amerikanen (753) en Canadezen (249) is Elsene wel eerste keus.
Vorst: 31 procent niet-Belgen
1. Marokko (2.342)
2. Frankrijk (2.333)
3. Italië (1.829)
Als de Fransen hun inhaalbeweging verder zetten, zullen ze ook in Vorst snel de grootste minderheid zijn. En u zult ze misschien niet massaal in het straatbeeld zien, maar van de 72 Mongolen in het gewest kiezen de meesten (28) voor Vorst.
Hoe internationaal is uw gemeente?
Lees meer over: Samenleving , Hoe internationaal is uw gemeente?
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.