Hoe internationaal is uw gemeente? (3)
Lees ook: Hoe internationaal is uw gemeente? (2)
Het aantal niet-Belgen en hun nationaliteit verschilt sterk van gemeente tot gemeente, blijkt uit cijfers van de FOD Economie.
In het noordwesten zijn Marokkanen en Roemenen erg sterk in de meerderheid, maar ook de Fransen zijn massaal aanwezig in deze gemeenten.
Sint-Jans-Molenbeek: 26 procent niet-Belgen
1. Marokko (7.409)
2. Roemenië (2.210)
3. Frankrijk (2.143)
In Molenbeek vinden we de tweede grootste Marokkaanse gemeenschap, na Brussel-Stad. "In tegenstelling tot de Turken zijn de Marokkanen in de jaren '60 en '70 meteen naar de steden getrokken", zegt historicus Hans Vandecandelaere. "In 1970 woonde 45 procent van alle Marokkanen in het Brussels gewest, en die verhouding is sindsdien niet meer gewijzigd. En al hebben ze zich door heel het gewest verspreid, Marokkanen zitten toch nog erg geconcentreerd in een paar gemeenten."
Molenbeek heeft ook de grootste Pakistaanse gemeenschap van het gewest (383). Daar kunnen de lage huurprijzen voor iets tussen zitten. "Maar zij kiezen waarschijnlijk vooral voor Molenbeek wegens de Marokkaanse aanwezigheid", denkt demograaf Patrick Deboosere. "Qua productaanbod en religie vinden ze gemakkelijk aansluiting bij die gemeenschap. Iedereen gaat op zoek naar een beetje houvast in een vreemd land."
Het kleine, dichtbevolkte Koekelberg sluit demografisch goed aan bij Laag-Molenbeek, denkt Deboosere.
Koekelberg: 26 procent niet-Belgen
1. Marokko (977)
2. Roemenië (701)
3. Frankrijk (502)
Zowel in Molenbeek als Koekelberg zijn de Roemenen al sterk vertegenwoordigd, wat drie jaar geleden nog veel minder het geval was. "De Roemeense migratie is een recente en zeer massale migratie", zegt Deboosere. In 2008 waren er officieel 8.700 Roemenen in het gewest, in 2011 al zowat 20.000, "en waarschijnlijk zijn er dat in werkelijkheid nog 10.000 meer."
Anderlecht: 28 procent niet-Belgen
1. Marokko (5.538)
2. Italië (3.284)
3. Roemenië (2.776)
Anderlecht is een grote gemeente met heel diverse minderheidsgroepen. Spanjaarden en Polen zijn ook ruim vertegenwoordigd.
"Anderlecht heeft een aantal zogenaamde transitiewijken: wijken met overwegend slechte behuizing, waar mensen even komen wonen maar weer vertrekken zodra ze de kans krijgen, zodat het verloop zeer groot is", aldus Deboosere. "Rond de slachthuizen in Anderlecht heb je bijvoorbeeld een snel veranderende wijk. Op een bepaald moment had je er een belangrijke Spaanse migratie. Daarna kwamen er veel Marokkanen wonen. En de laatste jaren zie je er vooral Afrikanen en Oost-Europeanen naartoe trekken."
Er zijn de laatste jaren inderdaad enkele honderden Afrikanen bijgekomen in Anderlecht, vooral uit landen als Niger en Guinea.
De gemeente telt bovendien met 55 zielen de grootste Nepalese gemeenschap van het gewest.
Sint-Agatha-Berchem: 16 procent niet-Belgen
1. Marokko (551)
2. Frankrijk (424)
3. Italië (410)
Ganshoren: 17,6 procent niet-Belgen
1. Marokko (506)
2. Frankrijk (458)
3. Italië (389)
Met 16,53 procent niet-Belgen is Berchem de minst internationale gemeente van het gewest, en ook in Ganshoren zijn er weinig niet-Belgen.
"Dat heeft te maken met de structuur van Brussel", legt demograaf Patrick Deboosere (VUB) uit. "Anderlecht, Laken, laag-Molenbeek… daar waren in de 19de eeuw de arbeiderswoningen. Terwijl je in hoog-Molenbeek en Berchem bijvoorbeeld eerder bedienden en technici vond. Die buurten kenden niet de leegloop van de jaren 70' en '80 die de centralere gemeenten hebben gekend, de leegloop die de arbeiderswoningen vrijmaakte voor migranten. Dat zie je trouwens ook in Evere en Jette, gemeenten met een veel recenter bouwpatrimonium."
De derde minst internationaal gemeente ligt aan de overkant van het gewest: Watermaal-Bosvoorde.
Hoe internationaal is uw gemeente?
Lees meer over: Samenleving , Hoe internationaal is uw gemeente?
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.