Het verbod op uithuiszettingen van de Brusselse regering loopt af op zondag 13 december. Met de winter in aantocht is het zeer waarschijnlijk dat het moratorium opnieuw verlengd zal worden, maar dat kon het kabinet van minister van Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) niet bevestigen. Bij de Huurdersbond kijken ze in ieder geval verder dan een tijdelijke verlenging: "Mensen uit huis zetten is altijd inhumaan, ook na corona".
Huisuitzettingen: wat na 13 december?
Het thema uithuiszettingen beroerde vrijdag even het Brusselse parlement, al ging dat meer over de vorm dan over de inhoud. De voorzitter van het Brussels Parlement, Rachid Madrane (PS), haalde fel uit naar PTB-fractieleidster Françoise De Smedt. Zij beweerde in een mededeling dat het Brussels Parlement weigerde een resolutie over de verlenging van het verbod in overweging te nemen. In praktijk bleek dat de fractie de resolutie na de deadline had ingediend. Ook minister-president vond het gedrag van De Smedt niet kunnen: "De regering is wel degelijk bezorgd over de problematiek. Uw beweringen zijn intellectueel oneerlijk" zei hij tegen De Smedt.
Ook de woordvoerster van bevoegd minister Ben Hamou (PS) geeft aan dat de regering zich bewust is van de naderende deadline: "Maar het onderwerp moet nog bij de regering passeren". De kans dat het verbod op uithuiszettingen verlengd wordt lijkt heel groot, zeker met de winter voor de deur. Tijdens de eerste lockdown besloot de Brusselse regering reeds om uithuiszettingen te verbieden. Terwijl iedereen gevraagd werd om ‘in uw kot’ te blijven moest er een manier worden gevonden om de meest kwetsbare huurders te beschermen. Het verbod werd tweemaal verlengd, tot het uiteindelijk eind augustus afliep. Bij de start van de tweede lockdown in november werden opnieuw alle uithuiszettingen verboden tot 13 december.
In Brussel zijn er gemiddeld 600 uithuiszettingen per jaar. Omdat dit verbod gedurende het grootste deel van het jaar 2020 liep, en omwille van de moeilijke economische situatie waar mensen zich in bevinden door de corona-crisis, vrezen mensen dat het einde van het moratorium tot een hoog aantal uithuiszettingen zal leiden. In Brussel zijn er ook enkele kraakpanden, met soms tot 150 bewoners, die dreigen ontruimd te worden bij het einde van het verbod.
Voorbij corona
"Wij zijn niet zo bezig met aantallen," zegt José Garcia van de Huurdersbond. De Huurdersbond vindt het moratorium een goede zaak, maar wil al verder kijken dan enkel de lockdown-maatregelen. "Wij pleiten voor een aanpassing van de wetgeving op uithuiszettingen op de privé-markt. We willen de voorwaarden waarin er over kan worden gegaan tot een uithuiszetting even streng maken dan die voor sociale woningen."
Verhuurders in de sociale woningenmarkt moeten een strengere procedure doorlopen alvorens ze een huurder uit hun huis kunnen zetten. Zo zijn uithuiszettingen in de winterperiode verboden behalve onder "bijzondere voorwaarden" zoals "ernstige gedragsproblemen". "Sinds die strengere regels zijn ingevoerd voor sociale huur hebben we het aantal uithuiszettingen zien terugvallen van 400 naar 22 per jaar," zegt Garcia. Volgens Garcia zijn uithuiszettingen een schending van de mensenrechten. "Het is een vorm van foltering," besluit hij. Het recht op huisvestiging staat reeds sinds 1994 ingeschreven in de Belgische Grondwet.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , moratorium huisuitzetting , Nawal Ben Hamou , uithuiszetting , Huurdersbond
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.