In het Egmontpaleis zijn dinsdagmorgen zowat 200 organisaties uit binnen- en buitenland samengekomen om nieuwe antwoorden te formuleren tegen hongersnood en humanitaire problemen. Op die zogenaamde 'humanitaire hackathon', die nog tot woensdagavond duurt, wordt gefocust op technologische en innovatieve oplossingen.
'Humanitaire hackaton' zoekt antwoorden op hongersnood
Het evenement vindt plaats op initiatief van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, die zelf ook aanwezig is. De humanitaire hackaton wordt mee georganiseerd door het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) en Hack Belgium Labs.
Daarnaast nemen enkele Belgische en internationale humanitaire organisaties als Caritas Belgium, Handicap International, Oxfam en Artsen Zonder Grenzen deel. Ook grote bedrijven als BNP Paribas Fortis en Mondelez zijn aanwezig, net als academici, donors, designers en ingenieurs.
"Innovatie redt levens", zo duidt minister De Croo het belang van de bijeenkomst. "Als belangrijke hulpdonor heeft België consequent innovatieve projecten ondersteund om efficiënter op noodsituaties te kunnen reageren. De humanitaire hackathon zal ons helpen nieuwe, levensvatbare oplossingen te ontwikkelen om wereldwijde humanitaire actie meer doeltreffend te maken."
"Dit komt op het juiste moment, net nu de nood aan humanitaire hulp een recordhoogte bereikt", vervolgt De Croo. Volgens cijfers van het WFP zorgen conflicten en klimaatveranderingen ervoor dat het aantal mensen dat honger lijdt, wereldwijd opnieuw is toegenomen, tot 821 miljoen mensen.
De bedoeling is om na te gaan hoe de technologische vooruitgang kan worden aangewend om sneller noodhulp te bieden aan mensen in conflictzones en moeilijk bereikbare gebieden. Ook de impact van klimaatverandering op voedselveiligheid, de toegang tot humanitaire hulp en de markttoegang voor kleine landbouwers komen aan bod. De hackaton moet leiden tot de bouw van prototypes en de lancering van nieuwe projecten om die doelen te bereiken.
De resultaten worden woensdagavond om 17.00 uur voorgesteld.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Hackaton , Alexander De Croo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.