De huurprijzen voor studio's in Brussel zijn met 9,15 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit de laatste CIB-huurbarometer. Dat heeft vooral te maken met de groeiende vraag en het post-coronatijdperk. "Mensen moeten niet meer binnen blijven en zijn weer bereid om studio's te huren."
Huurprijzen studio met ruim 9 procent gestegen in Brussel: 'Vraag gegroeid na corona'
De huurprijzen in Brussel zijn alweer gestegen. Vooral de studio's zijn een pak duurder geworden. De huurprijzen stegen met 9,15 procent van gemiddeld 732 euro vorig jaar naar 799 euro in het eerste semester van dit jaar. Bij de appartementen bedraagt de stijging 3,85 procent, van gemiddeld 1.116 naar 1.159 euro.
De huurprijzen van rijhuizen kenden een lichte daling van 1,22 procent, die gingen doorsnee van 1.719 naar 1.698 euro. "Maar bij dat cijfer moeten we voorzichtig zijn met de interpretatie. Bij huurhuizen speelt een seizoenseffect: in de historiek van onze data zien we dat de prijzen van rijwoningen in de eerste jaarhelft altijd stabiliseren en zelfs dalen. Die daling wordt dan ruimschoots ingelopen door stevige prijsstijgingen in het najaar", klinkt het bij de CIB (Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen).
Post-coronaeffect
Dat de huurprijzen van studio's zo sterk gestegen zijn, heeft verschillende mogelijke verklaringen, zegt CIB-woordvoerder Kristophe Thijs. "In coronatijden waren studio's helemaal niet populair. Toen zijn de prijzen voor studio's heel beperkt gestegen. Nu we niet meer moeten binnen blijven, zijn mensen weer bereid om een studio te huren. Het gaat dus mogelijk om een correctie."
Een andere reden is de groeiende vraag naar studio's door de algemene prijsstijging op de Brusselse huurmarkt. "Brussel blijft de duurste regio. De kans bestaat dat meer mensen kleinschaliger gaan wonen om de prijs te drukken. Een studio is nog altijd gemiddeld goedkoper dan een appartement. Maar daardoor stijgt de vraag, en de prijzen dus ook."
Een laatste mogelijke verklaring is dat er veel nieuwe studio's zijn bijgebouwd. "Vaak is een grote prijsstijging te verklaren door veel nieuwbouw. Maar daar hebben we geen gegevens over", zegt Thijs.
Regioverschillen
De prijsstijgingen verschillen per regio. De huurprijzen in Sint-Lambrechts-Woluwe kenden een stijging van 9,82 procent van gemiddeld 1.161 naar 1.275 euro. Ook de prijzen in Sint-Gillis (+9,97 procent), Koekelberg (+9 procent), Laken (+8,46 procent), Sint-Jans-Molenbeek (+8,23 procent) en Vorst (+8,04 procent) stegen sterk.
Dat is een groot verschil met Evere en Sint-Agatha-Berchem, waar de huurprijzen zelfs daalden met respectievelijk 1,14 en 2,70 procent.
Dat hogere huurprijzen kan aan veel nieuwbouw liggen, maar ook de stijgende vraag kan een impact hebben, zegt de Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret. "Zo is Vorst een gemeente waar de laatste tijd veel mensen naartoe verhuizen, omdat het nog relatief betaalbaar is."
Meer sociale woningen
Om Brussel betaalbaar te houden, pleit Borret voor meer sociale woningen. "Bij elk groot vastgoedproject zou het verplicht moeten zijn om 25 procent sociale woningen te voorzien. Bij bepaalde projecten is dat al zo, maar het is geen algemene regel voor het volledig Brussels grondgebied. Het zou nochtans snel de nodige sociale woningen kunnen voorzien. Ter herinnering, er staan 50.000 mensen op de wachtlijst."
Meer studio's bouwen om de prijzen te drukken, is alvast geen goed idee, vindt Borret. "Dat is het typische antwoord van de vastgoedmarkt. In Amsterdam is iedereen ook kleiner gaan wonen, maar het is er niet goedkoper op geworden. Er wordt gewoon meer winst gemaakt. Kleiner wonen om het betaalbaar te houden, is een spiraal."
Wonen
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Wonen , huurprijzen , CIB , huurbarometer