In het voorjaar van 2024 zijn in Brussel 23 procent minder huurcontracten afgesloten dan in 2023. De gemiddelde huurprijs steeg met bijna 3 procent. Dat blijkt uit de Huurbarometer van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB). "Er moet een alarmsignaal afgaan, want het aanbod krimpt, maar de vraag neemt niet af."
Aantal nieuwe huurcontracten in Brussel neemt sterk af
Net zoals in Vlaanderen heeft de private huurmarkt in de hoofdstad lange tijd de vruchten geplukt van een lage rentestand. "Dat maakte onroerende investeringen interessanter dan roerende", zegt directeur communicatie Kristophe Thijs. "2023 bracht verandering: de rentestijging deed investeerders naar andere oorden lonken. Reconversieprojecten vertraagden, door de hoge kost van bouwmaterialen en de sterk toegenomen personeelskost. De logistieke keten ervaarde problemen. Dat alles vertaalde zich in ofwel stilgelegde projecten, ofwel stevige prijstoenames." (Lees verder onder de infografiek)
Het effect is duidelijk zichtbaar: minder investeringen en dus minder nieuwe verhuringen. "Investeringen in huurwoningen kennen een duidelijke terugval. Dat is zorgwekkend omdat de kloof tussen vraag en aanbod verder toeneemt. Brussel is extra kwetsbaar, omdat mogelijkheden voor aanboduitbreiding in een stedelijke context niet voor het rapen liggen. Bovendien heeft Brussel de grootste uitdaging om het investeringsklimaat aantrekkelijker te maken. De voorbije jaren zijn op dat vlak eerder stappen achteruit dan vooruit gezet", benadrukt Thijs.
Het aanbod krimpt, zegt Thijs. Dat komt voor een stuk doordat eigenaars hun oudere huurpanden verkopen, omdat ze de investeringen niet willen doen om aan de toekomstige normen te voldoen. "We zien ook dat huurders langer in hun woning blijven, omdat de rente om een woning te kopen heel hoog staat."
Sint-Pieters-Woluwe is duurste gemeente
De Brusselse huurprijzen evolueren op stabiele wijze. Met voorlopig een stijging van 2,8 procent zitten ze ongeveer op hetzelfde niveau als de inflatie. Na de hoge prijsstijging in 2023 (+8,5 procent) lijkt de inflatiegolf min of meer verwerkt en volgen de huurprijzen vooral de gewone inflatie.
"Tegelijkertijd moeten we waakzaam blijven", waarschuwt Thijs. "Zeker in Brussel zien we dat de huurprijzen doorgaans minder stijgen in het voorjaar en sterker toenemen in het najaar. Vraag is of die trend zich ook in 2024 doorzet. Dat is afwachten."
Sint-Pieters-Woluwe is de duurste Brusselse gemeente om een woning te huren. De gemiddelde huurprijs bedroeg er in het voorjaar 1.542 euro. Elsene staat op de tweede plaats, met een gemiddelde van 1.352 euro, gevolgd door Ukkel (1.347 euro).
De gemiddelde huurprijs voor een appartement steeg in het voorjaar in de meeste gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De enige uitzonderingen waren Ukkel, de stad Brussel, Evere en Neder-Over-Heembeek. De sterkste stijgers waren Sint-Pieters-Woluwe, Watermaal-Bosvoorde, Oudergem en Sint-Agatha-Berchem, met toenames van 9 procent of meer.
Globaal waren er minder gemeenten met een gemiddelde huurprijs van minder dan 1.000 euro per maand voor een appartement. Enkel Jette, Laken, Anderlecht en Ganshoren zitten daar nog onder.
In Ganshoren was een huurwoning het goedkoopst. Daar bedroeg de gemiddelde huurprijs 923 euro. In Anderlecht was dat 957 euro en in Laken 964 euro.
Lees meer over: Brussel , Economie , huurbarometer