Incident beroert Sint-Gillis: slachtoffers seksuele intimidatie zelf in de boeien geslagen

HD
© BRUZZ
19/08/2020
Updated: 19/08/2020 17.28u
Ook in:
en nl

Drie vrouwen kregen zaterdagnacht aan het Voorplein van Sint-Gillis te kampen met een man die seksistische en vernederende opmerkingen hun richting uitriep. Maar toen een passerende politiewagen zich bemoeide met de zaak eindigden de drie vrouwen met een gekneusde linkerschouder, een gebroken pols en een gebroken elleboog in de cel: “Dit is dus wat je krijgt als je de politie om hulp vraagt”.

Een van de vrouwen deed haar beklag op sociale media, de zondag na het incident. “Een passerende politiewagen vroeg ons tijdens het incident om onze maskers aan te doen. We zeiden dat een man ons lastig viel en dat ze ons beter zouden helpen in plaats van zich bezig te houden met mondmaskers”.

Nadien stapten de agenten uit de wagen, ze zeiden tegen de man dat hij moest stoppen en vroegen de identiteitskaarten van de vrouwen. Toen een van hen er wat langer over deed om deze boven te halen werd ze volgens de getuigenis bij de keel gegrepen, tegen een muur geworpen en geslagen in het gezicht door een politieagente. “We probeerden de situatie te kalmeren maar de politie werd ook agressief tegen ons,” zeggen de andere twee vrouwen.

'Je moet je maar niet zo kleden'

Ondanks kreten van de pijn bleef de vrouw stevig in de greep van de aanwezige agenten. Later bleek haar linkerschouder gekneusd te zijn. Twee van de drie vrouwen werden gearresteerd en meegenomen naar het commissariaat van Sint-Gillis “waar we verschillende uren werden vastgehouden en ondervraagd door verschillende agenten; een van hen zei zelfs dat we maar niet zo gekleed moesten gaan als we geen seksistische opmerkingen wensten te krijgen”.

De derde vrouw wachtte haar vriendinnen op toen ze volgens de getuigenis plotsklaps door drie wagens werd omsingeld, op de grond werd geslagen en naar het politiecommissariaat van Anderlecht werd gereden. Nadat ze verschillende malen klaagde over pijn werd ze vervolgens naar het ziekenhuis gebracht waar bleek dat haar pols en elleboog allebei gebroken waren.

'Opgefokt en dronken'

De politie spreekt de versie van de vrouwen tegen. “Ze waren opgefokt, roken naar alcohol, weigerden hun masker aan te doen of hun identiteitskaart te tonen,” zegt de commissaris Gabriel Evangélisti in een verklaring aan BX1. “Een politieagente werd geslagen tijdens het incident. Er is een pv opgesteld voor weerspannigheid, alsook een pv wegens diefstal omdat een van de vrouwen de gsm van de politieagente in haar zak had”. Volgens de getuigenis van de vrouwen had ze die gsm net opgeraapt van de grond en wou ze die teruggeven aan de politie.

De gemeente Sint-Gillis volgt in een bericht op hun Facebookpagina de versie van Evangélisti maar benadrukt dat ook de man die de vrouwen lastig viel de dans niet ontspringt: “Het is belangrijk te vermelden dat de politie een proces-verbaal wegens seksistische beledigingen heeft opgesteld”.

Manifestatie voor gemeentehuis

Volgens BX1 dienden de vrouwen klacht in bij Comité P voor slagen en verwondingen. De getuigenis van de vrouwen, met bijhorende beelden, doet ondertussen de ronde op Facebook. Verschillende getuigen van het incident reageerden ondertussen ook op de post met hun versie van de feiten. Sommigen onderschrijven de getuigenis van de vrouwen, anderen volgen de versie van de politie.

Maandagavond kwam een dertigtal mensen samen aan het gemeentehuis van Sint-Gillis om hun ongenoegen te uiten over de zaak, schrijft La Capitale: ”We vragen aan de burgemeester Charles Picqué om iets te doen aan de controle en de vorming van politieagenten,” getuigde een van de aanwezigen aan de krant.

'Onze agenten zitten op hun tandvlees'

Jurgen De Landsheer, de nieuwe korpschef van de politiezone Zuid, zegt tegen BRUZZ meer te willen inzetten op opleidingen, maar door de coronacrisis is dat nu moeilijk. Hij vraagt begrip van het publiek rond dit soort incidenten, maar kon niet op de kern van de zaak reageren. “Door het geheim van het onderzoek mogen wij niet zomaar reageren. We kunnen als politie wat meer communicatietools gebruiken om zaken die uit de context worden getrokken recht te trekken. Een politieman of vrouw is ook maar een mens, velen van hen hebben geen verlof gehad door de corona-crisis, de mensen zitten op hun tandvlees.”

Hij wijst ook op een perceptieprobleem: “Er is meer aandacht en filmpjes doen vlot de ronde via sociale media. Er is een probleem van de perceptie van meestal legitiem geweld vanuit de politie. Maar er is ook geweld tegen de politie. We voelen wel dat de spanningen tussen burger en politie oplopen, maar agenten die over de schreef gaan, zullen worden bestraft”.

Oud zeer

Het is niet de eerste keer dat de politie in Sint-Gillis klachten krijgt over politiegeweld. Afgelopen juni kwamen tussen twee- en driehonderd mensen samen tijdens de gemeenteraad om een interpelletatie tegen politiegeweld te houden. De aanleiding waren drie incidenten in de weken voordien. De aanwezigen eisten een objectieve evaluatie van de nabijheidspolitie UNEUS.

Dit was al de vierde burgerinterpellatie over het onderwerp. Al in 2017 kaartte Latifa Elmcabeni van het Collectif des Madres aan dat er een probleem is met de nabijheidspolitie UNEUS. In 2018 kwam 'Délégué général aux droits de l'enfant' met een rapport vol getuigenissen van minderjarigen die fysiek, psychisch of verbaal mishandeld zijn door de politie van de zone Zuid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , Justitie , seksuele intimidatie , agressie politie , politiezone brussel zuid , Jurgen De Landsheer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni