Fiscale hervormingen laten zich met vertraging voelen. Dat geldt ook voor de dienstencheques die sinds 1 januari geregionaliseerd zijn.
Jaaroverzicht: Regering keurt mini-taxshift goed
De Brusselse taxshift is het paradepaardje van de Brusselse regering. Mondjesmaat moeten de Brusselaars naar een systeem waarin de belasting op werken lichtjes daalt en op onroerend vermogen lichtjes stijgt. Maar de fiscale hervorming is een huis met vele kamers. Sinds 1 januari zijn de dienstencheques geregionaliseerd. Alvast geen cadeau voor de dienstenchequebedrijven. Maar hoe zit het met de gebruikers? Arnaud Le Grelle, directeur Brussel-Wallonië van Federgon de koepel van HR-bedrijven, laat zijn licht schijnen op de fiscale hervormingen.
Arnaud Le Grelle: “Er verandert veel en niet veel tegelijk. We gaan van een interventie van de staat naar een interventie van het gewest. De fiscale fiche zal dus van het gewest moeten komen en niet langer van de federale overheid. Dat betekent ook dat ieder gewest een andere fiscale aftrek kan hanteren, en dat doen de gewestregeringen ook. In Vlaanderen blijft de fiscale aftrek 30 procent, in Wallonië is ze in 2015 al gezakt naar 10 procent en per 1 januari is ze in Brussel gedaald naar 15 procent.”
In Wallonië is het gebruik van dienstencheques lichtjes gedaald, maar het is moeilijk te zeggen of dat te wijten is aan de verminderde fiscale aftrek, zegt Le Grelle. “Ik blijf voorzichtig. In Brussel blijven de dienstencheques groeien dus ben ik voorzichtig optimistisch over de invloed van de verminderde fiscale aftrek.” Een eigen berekening bij BDW leert alvast dat de verlaging van fiscale aftrek 400 euro per jaar kost.
Le Grelle: “Voor dienstenchequesbedrijven wordt het veel moeilijker werken. Ze zien hun administratieve last toenemen en dus zal ook de winstmarge, die al zeer smal is, krimpen. Ze moeten de gebruikte cheques sorteren en naar drie verschillende administraties terugsturen. Sodexo blijft de cheques uitreiken maar het bankrekeningnummer is gewijzigd.”
En er zijn nog meer verschillen tussen de regio’s: “Brusselse cheques mogen alleen in de hoofdverblijfplaats gebruikt worden, een Brusselaar mag zijn dienstencheques dus niet gebruiken om zijn appartementje aan de kust te laten schoonmaken. Vlamingen met een pied-à-terre in Brussel mogen wel hun Vlaamse dienstencheques gebruiken.”
Jaaroverzicht 2015
Lees meer over: Samenleving , Politiek , Jaaroverzicht 2015
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.