Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) laat een inspectie uitvoeren bij De Wereld Morgen (gevestigd in de Vooruitgangsstraat in Schaarbeek) en Vrede vzw uit Gent. Dat gebeurt naar aanleiding van hun berichtgeving over de oorlog tussen Israël en Palestina. Dat zei hij donderdag in het parlement na een vraag van partijgenoot Marius Meremans.
Jambon laat Brusselse vzw doorlichten over berichtgeving Israël-Palestina
Beide vzw’s worden gesubsidieerd onder sociaal-cultureel volwassenenwerk. Om subsidies te krijgen moeten de organisaties “de principes en de regels van de democratie en het Europees Verdrag inzake de Rechten van de Mens toepassen in hun werking”, zei Jambon. Nu worden de organisaties onderzocht om te kijken of ze daartegen een inbreuk pleegden.
Naast de inspectie bij Vrede vzw en De Wereld Morgen gaf Jambon de opdracht aan zijn administratie om alle organisaties die gesubsidieerd worden binnen dit decreet, extra te screenen op de communicatie en boodschappen die ze via hun kanalen verspreiden.
Organisaties die een inbreuk plegen, kunnen gesanctioneerd worden. “Een sanctie kan bestaan uit stopzetting, vermindering of terugvordering van de subsidie”, zei Jambon.
"Als je schending van de mensenrechten in beeld wil hebben, kan je beter kijken naar wat er in Gaza gebeurt, in plaats van de opinies die De Wereld Morgen verspreidt”
Hoofdredacteur van De Wereld Morgen Jeroen Permentier maakt zich op korte termijn geen zorgen. “De Wereld Morgen verdedigt het recht van het Palestijnse volk op zelfbeschikking. We veroordelen daarnaast de acties van Hamas, maar we plaatsen die wel in een historische context. Ik zie niet in welke mate we daardoor mensenrechten schenden.”
Vanaf 1 april 2024 komen er ook strengere subsidievoorwaarden voor sociaal-cultureel volwassenwerk. “Het nieuwe decreet stelt dat organisaties een brugfunctie moeten opnemen in de samenleving en dat organisaties die segregerend werken niet in aanmerking komen voor subsidie”, zei Jambon in het parlement.
Dat vindt Permentier wel een zorg. “Het is duidelijk dat de minister meer wil kunnen beslissen over welke organisaties wel of geen steun zullen krijgen. Wat De Wereld Morgen en Vrede vzw overkomt is verontrustend. Maar het echte probleem is dat er op dit moment een aanval op Gaza bezig is. Als je schending van de mensenrechten in beeld wil hebben, kan je beter kijken naar wat er in Gaza gebeurt, in plaats van de opinies die De Wereld Morgen verspreidt.”
Kritiek
De beslissing kreeg al veel kritiek. Open VLD-ondervoorzitter Stephanie D'Hose zei in het parlement dat we "moeten opletten dat we die rol van dat maatschappelijk middenveld niet aantasten."
Vlaams Parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V) uitte eveneens zijn bezorgdheid. "Ik vind alleen al het feit dat hier deze vraag wordt gesteld, met zo’n eenzijdige focus op twee organisaties, terwijl er evengoed andere organisaties en fora zijn die een andere positie innemen, ook zonder kritisch wederwoord, op zich al een vorm van intimidatie vanuit de politiek tegen de middenveldorganisaties. Ik vind dat heel gevaarlijk en dat wil ik heel hard benadrukken."
PVDA-fractievoorzitter Jos D'Haese noemde de screening op X, het voormalige Twitter, een "bijzonder zware inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. Is dit hoe Jan Jambon iedereen die het niet met hem eens is de mond wil snoeren?"
"Het is ieders recht om actief kant te kiezen in een conflict, zolang daarbij geen wetten overtreden worden. Er zijn wel andere prioriteiten", reageerde hoogleraar Mediarecht Koen Lemmens (VUB) op X. Volgens onderzoeker aan de Odisee Hogeschool Pascal Debruyne is "de jacht op het Vlaamse middenveld is nu echt geopend. Een stap verder dan intimidatie en bespreking op de commissies."
Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) wenst niet te reageren, omdat de vzw's gesubsidieerd worden als sociaal-culturele organisaties, en dus onder de bevoegdheid van Jambon vallen.
Lees meer over: Samenleving , de wereld morgen , vrede vzw , Jan Jambon , Israël-Palestina
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.