Met 350.000 bezoekers groeide het AfricaMuseum in het eerste jaar na de renovatie uit tot één van de meest bezochte musea in België. Maar net als de andere, federale wetenschappelijke instellingen kijkt het museum tegen besparingen aan. “De middelen zijn krap.”
Jarig AfricaMuseum hekelt besparingen
Het vernieuwde AfricaMuseum mag zijn eerste kaarsje uitblazen, en is trots op het voorbije jaar. Met iets meer dan 350.000 bezoekers sinds de opening groeide het uit tot één van de meest bezochte musea van het land, laat het in een persbericht weten.
Maar het museum kijkt ook tegen besparingen aan. “De middelen zijn krap, ” vertelt directeur van het AfricaMuseum Guido Gryseels aan De Standaard. Het nieuwe AfricaMuseum is twee keer zo groot als het oude, waardoor de energiekosten oplopen.”
“Daarnaast moeten we, net als de andere federale wetenschappelijke instellingen, besparen. In vergelijking daarmee zijn de Vlaamse cultuurbesparingen klein bier,” aldus Gryseels. Zo moet het Africamuseum het doen met twintig procent minder personeel dan zes jaar geleden. “De werking stond dit jaar onder druk: de publieksgerichte diensten kregen voorrang op het wetenschappelijke onderzoek.”
Geen plan op lange termijn
In het interview met De Standaard reageert Gryseels ook op de kritiek dat het museum nog steeds een hoofdzakelijk wit en westers perspectief biedt. “Het verheugt ons dat we nu meer bezoekers van Afrikaanse oorsprong over de vloer krijgen dan voordien,” aldus Gryseels. “Maar we liggen nog elke dag onder vuur. Volgens sommigen gaan we niet ver genoeg in het dekoloniseringsverhaal, in het tonen en bekritiseren van misbruik, geweld en racisme.”
“In onze samenwerking met de Afrikaanse diaspora moeten we van strategie veranderen. Ze kan veel structureler en beter onderbouwd.”
“In onze samenwerking met de vertegenwoordigers van de Afrikaanse diaspora moeten we van strategie veranderen. Die was vooral projectmatig. Ze kan veel structureler en beter onderbouwd,” geeft Gryseels toe. In het persbericht meldt het museum bovendien dat het nog meer wil inzetten op eigen onderzoek naar de beladen herkomst van collectiestukken.
Gryseels hekelt daarbij ook het gebrek aan continuïteit op het vlak van beleid. “In achttien jaar tijd is het museum aan zijn elfde voogdijminister toe,” zegt hij. “Er is geen continuïteit of plan op lange termijn. Een regering in lopende zaken, met beslissingen die bevroren blijven, zet een hoge druk op de publieke sector.”
Het museum heropende op zaterdag 8 december 2018 de deuren, na een grondige renovatie die vijf jaar aansleepte. Zowel de infrastructuur als de tentoonstellingen van het AfricaMuseum werden toen herzien.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Wetenschap , AfricaMuseum , besparingen , Guido Gryseels
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.