Koning Filip blikt in zijn kersttoespraak onvermijdelijk terug op de coronacrisis en hoe die onze manier van leven heeft veranderd. Maar hij besluit ook met een boodschap van hoop. "Het eind van de crisis ligt de komende maanden echt binnen ons bereik. We kunnen stilaan opnieuw plannen maken en vertrouwen in de toekomst", klinkt het. "De dag komt dat we opnieuw ongedwongen met elkaar omgaan; dat grootouders hun kleinkinderen op de schoot nemen; dat we zonder beperkingen naar de kerk, synagoge, moskee en tempel terugkeren; samen van een concert genieten; dat we opnieuw, in alle vrijheid feestvieren."
Koning Filip: 'Dag komt dat we opnieuw ongedwongen met elkaar omgaan'
Kerstmis en oudejaar vieren gebeurt dit jaar niet op een normale manier, met familie of vrienden, erkent de vorst. "Dit jaar is alles anders. Vanavond vieren we Kerstmis in onze bubbel, of alleen. Want we moeten het veilig houden. Gelukkig kunnen liefde en vriendschap elke afstand overbruggen."
De coronapandemie heeft alle Belgen getroffen, velen betaalden een zware prijs, klinkt het nog. Volgens de koning kunnen we ook een aantal lessen trekken uit deze crisis. "Allereerst: we kunnen dit aan. Onze gezondheidszorg heeft standgehouden, dankzij de buitengewone inzet en toewijding van zovele zorgverleners. Dan zijn er ook alle mensen die het land dag en nacht gaande houden - door te blijven doorwerken, hun bedrijf te laten draaien of de openbare dienstverlening te blijven verzekeren. Of gewoon door hulp te bieden waar het nodig is."
'Allemaal kwetsbaar'
Daarbij heeft ons land zich "ongelofelijk vrijgevig" getoond, aldus de koning. "Zoveel landgenoten hebben zich vrijwillig ingezet. We hebben daar mooie voorbeelden van gezien. Iemand houdt de kinderen bij van een overwerkte verpleegster. Een ander doet boodschappen voor de buren. Studenten geven online les aan leerlingen van de lagere en middelbare school - of gaan een handje helpen in het ziekenhuis. Een chef die zijn restaurant heeft moeten sluiten, bereidt nu gerechten voor daklozen. En professionals uit de eventsector stellen hun knowhow ter beschikking van woon- en zorgcentra."
Daarnaast heeft de coronapandemie ons ook mentaal beïnvloed. "Ze heeft ons de zaken verschillend doen zien en anders waarderen. We zijn ons ervan bewust geworden dat we allemaal kwetsbaar zijn Door de lockdown begrijpen we beter wat mensen die uitgesloten worden of eenzaam zijn, moeten verduren."
De koning roept op om meer dan ooit ervoor te zorgen dat niemand nog wordt uitgesloten, dat iedereen een plaats krijgt in de maatschappij. "Deze crisis heeft zichtbaar gemaakt hoezeer we van elkaar afhankelijk zijn. En we hebben geleerd dat te durven erkennen. Als we elkaar respecteren en vertrouwen geven, is die afhankelijkheid een kracht waarop we kunnen steunen."
'Weldra is dit alles voorbij'
De coronacrisis heeft ook noodgedwongen onze individuele vrijheid beperkt, stelt de koning vast. "Maar die beperkingen kunnen we aanvaarden, in plaats van ze te ondergaan. Onze vrijheid is maar zinvol wanneer we ze samen met anderen kunnen beleven en inzetten voor het welzijn van anderen, van de hele samenleving."
De koning besluit met een hoopvolle boodschap voor de jongeren. "Ik weet dat jullie het moeilijk hebben. We vragen veel van jullie en het klopt dat jullie leven 'on hold' is gezet. Maar weldra is dit alles voorbij en kunnen jullie opnieuw je vleugels uitslaan, je dromen waarmaken. En geven jullie ons inspiratie om samen te werken aan een betere wereld."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Koning Filip
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.