| Klanten van de niet-toegelaten 'carrée' op de Plantenstraat 101 in Sint-Joost

Koppel heeft plots raamprostituee naast de deur in Sint-Joost: 'Volledig illegaal'

SDS
© BRUZZ
26/01/2022

Een koppel in de Brabantwijk in Sint-Joost-ten-Node heeft plots een raamprostituee als buurvrouw. Volledig illegaal, zegt de gemeente, die doorverwijst naar het parket. De politiezone is bezig het dossier te analyseren voor ze een proces-verbaal opmaakt, zegt de woordvoerster. "In de gang kan ik de onderhandelingen tussen jonge kerels en de Afrikaanse dame van dienst live horen."

Een zestal weken geleden kwamen Jonas Van Overwaelle en zijn vriendin Sarah 's avonds thuis van hun werk toen ze plotseling een roze licht uit het raam van de buren zagen schijnen. Achter het raam etaleerde een schaarsgeklede vrouw haar waren. "We hadden natuurlijk al gezien dat dat huis verbouwd werd, maar de eigenaar had ons altijd verzekerd dat dat voor een 'jeune famille' was," zegt Van Overwaelle.

Het koppel is meer vitrines voor sekswerk gewend: ze wonen op de Plantenstraat 99 in Sint-Joost, middenin de prostitutiebuurt in de Brabantwijk aan het Noordstation. "Aan het begin en einde van onze straat zijn er een aantal vitrines, maar waar wij wonen, in het midden van de straat, waren er geen," legt Van Overwaelle uit.

Dat is geen toeval: een gemeentelijke verordening uit 2016 stipuleert heel precies, per huisnummer, in welke panden in de wijk prostitutie gedoogd wordt. Burgemeester Emir Kir is zelf erg gekant tegen het sekswerk in zijn gemeente, en probeerde dat al in 2015 en 2018 sterk aan banden te leggen.

Telkens werd Kir teruggefloten door de Raad van State. Het hoogste administratieve rechtscollege oordeelde dat gemeenten niet bevoegd zijn voor prositutiereglementen, wel de federale staat. Enkel een afgebakende adressenlijst met panden waar prostitutie gedoogd wordt is toegelaten. De Plantenstraat ligt voor een derde in buurgemeente Schaarbeek, die eveneens heeft vastgelegd in welke panden sekswerk mag verricht worden.

'Voortdurend ronkende motoren'

"Het is niet onze bedoeling om de prostituees hier weg te krijgen," zegt Van Overwaelle. "We weten welke buurt dit is, en we hebben alle begrip voor hun situatie. Maar het is wel een heel andere zaak als het plots vlak naast je voordeur gebeurt. Dag en nacht hebben we nu plots ronkende motoren en luide muziek voor de deur, van mannen die de elkaar afwisselende dames komen keuren. We hebben tot 40 procent meer lawaai. In onze gang kan ik 's avonds de onderhandelingen tussen jonge kerels en de Afrikaanse dame uit de vitrine live horen."

Ook het nieuwe sociale woningblok voor de deur moet volgens Van Overwaelle zwaar last hebben van de nieuwe buren. "Maar ik vermoed dat de inwoners, met kinderen met zware beperkingen, niet in de kijker willen lopen. Wij hebben dit huis gekocht en het is duidelijk dat het dan niet fijn is om plots een shady activiteit naast de deur te hebben. Wij willen niet terug naar Vlaanderen, wij willen hier graag blijven."

Op een buurtbijeenkomst sprak Van Overwaelle burgemeester Emir Kir aan, die beloofde de zaak zo snel mogelijk op te lossen. Maar daarna kreeg het koppel geen gehoor meer. "Wij hebben niet het gevoel dat er iemand om onze problemen geeft. We hebben de eerste avond de politie gebeld. Die agenten waren vriendelijk, maar zeiden dat er geen wettelijke basis was om op te treden."

"De carré in de Plantenstraat 101 is inderdaad illegaal en komt niet op de gedooglijst voor prostitutie voor. Als een pand buiten die lijst valt, laten we het beter over aan politie en parket"

Murielle Deleu, woordvoerster burgemeester Emir Kir

Murielle Deleu, de woordvoerster van Kir, bevestigt desgevraagd aan BRUZZ dat de carrée in de Plantenstraat 101 "illegaal" is en niet op de gedooglijst voorkomt. "Als een adres wél op die lijst staat, kunnen we tussenkomen als er publieke overlast is, en een prostitutiepand bijvoorbeeld sluiten. Maar als een pand buiten die lijst valt, laten we het beter over aan politie en parket. Voor een administratieve sluiting is dan veel meer bewijslast nodig – meer pv's, meerdere getuigenissen van buren – en dan nog kan die beslissing teruggedraaid worden door het parket."

Meteen sluiten doet de politie in zulke gevallen enkel als het probleem of gevaar acuut en groot is, "bijvoorbeeld omdat er drugs gedeald worden," voegt Alice Dobrynine toe, kabinetsmedewerkster rond de prostitutiebuurt bij Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (Défi).

Van Overwaelle vergeleek de bestaande carrées in zijn buurt overigens volledig met de adressenlijst van Sint-Joost en zegt nog twee andere panden met illegale vitrines ontdekt te hebben, in de Linnéstraat 56 en 66.

plantenstraat_fluolicht_paars.jpg

| Sinds een zestal weken hebben Jonas Van Overwaelle en zijn vriendin (huis links) plots een raamprostituee als buurvrouw

Intern verslag

De politiezone Brussel Noord (Schaarbeek, Sint-Joost, Evere) bevestigt dat er op 12 januari een inbreuk op de prostitutieregels is vastgesteld op Plantenstraat 101. "Maar er is voorlopig enkel een intern verslag op basis van die controle opgesteld, nog geen proces-verbaal," zegt woordvoerster Audrey Dereymaeker.

Vooraleer ze dat doet, wil de zone samen met de gemeente het dossier "grondig analyseren," om de beste stappen voor een oplossing te bepalen. Uitweiden over die stappen kan Dereymaeker niet, en ook niet wanneer de analyse afgewerkt zou zijn.

Gemeenteraadslid in Sint-Joost Frédéric Roekens (Ecolo-Groen), die ook door het koppel uit de Plantenstraat is aangesproken, interpelleert woensdagavond burgemeester Emir Kir over de kwestie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni