Lachgascapsules op het voetpad in de Edmond Tollenaerestraat in Laken waar in december 2020 een lockdownfeestje werd stilgelegd door de politie

| Lachgascapsules op straat (archiefbeeld).

Lachgashulzen doen Brusselse verbrandingsovens stilvallen

© Belga
31/01/2023
Updated: 31/01/2023 08.14u

In de eerste drie weken van januari hebben straatvegers in Brussel bijna 2 ton lachgas­patronen ingezameld. Behalve om de kleine zilveren capsules gaat het ook vaker om grote flessen, met explosies in verbrandingsovens tot gevolg.

Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg dinsdag. ‘Sinds ­oktober vorig jaar zien we een duidelijke toename’, zegt woordvoerster Camilla Pilotto aan De Standaard.

Afvalmaatschappij Net Brussel, verantwoordelijk voor de afval­ophaling en -verwerking in de hoofdstad, ziet een duidelijke link tussen de grote hoeveelheid lachgaspatronen en het toegenomen druggebruik.

Lachgas wordt onder meer gebruikt voor tandheelkundige anesthesie en dient in de voedingsindustrie om slagroom mee te maken, maar wordt als drug steeds populairder bij jongeren. Ze inhaleren het gas, dat dan een roes veroorzaakt. "Een groot deel van de buizen vinden we in de buurt van clubs en bars", zegt woordvoerder Camilla Pilotto.

Ontploffingen

Opvallend is ook dat het gaat om buizen van 500 gram. Die zijn een pak groter dan de kleine zilveren patroontjes die als zwerfvuil worden achtergelaten. Doordat ze in het rest­afval belanden, zijn de drie verbrandingsovens in Brussel al meermaals stilgevallen.

Wanneer de cilinders niet helemaal leeg zijn, ontstaan in de ovens explosies die grote schade veroorzaken. Zo'n oven herstellen duurt telkens minstens 48 uur.

Structurele oplossingen

In Brussel is de situatie momenteel stabiel, ‘maar het is wachten tot er weer een oven stilvalt’, zegt Pilotto aan De Standaard. Er werden al een aantal maatregelen ingevoerd om de schade te beperken, zoals gerichte controles op de vrachtwagens die het afval binnenbrengen. Net Brussel zoekt ook naar structurele oplossingen om het probleem op lange termijn aan te pakken.

Het probleem groeit ook in Vlaanderen, klinkt het bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni