In januari werd op de hoek van de Evenepoelstraat en de Georginlaan in Schaarbeek een containerdorp gebouwd voor Oekraïense vluchtelingen. Omdat die vluchtelingenstroom kleiner bleek dan eerst verwacht stonden de containers lange tijd leeg. Nu zouden ze vanaf eind september toch in gebruik genomen worden door asielzoekers.
Leegstaand containerdorp voor Oekraïense vluchtelingen gaat asielzoekers herbergen
In totaal gaat het om een vijftigtal containers, waar zo’n 120 mensen met een lopende asielaanvraag in kunnen gehuisvest worden. "Dat zullen door de recente beslissing van staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) waarschijnlijk veel alleenstaande mannen zijn," bevestigt Zeynep Balci, woordvoerster van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).
Het containterdorp kan er tijdelijk staan tot 2025 in afwachting van een groot bouwproject – met appartementen en handelsruimtes – op de voormalige Fiat-site.
Het Brussels Gewest en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor kwamen in een opvangconventie overeen dat Brussel 1.500 plaatsen in noodopvang probeert te voorzien. "Die mensen vangen wij op in hotels of bij het Rode Kruis en die kosten lopen hoog op," aldus Balci.
"De containers in Schaarbeek heeft de Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij aangekocht om Oekraïense gezinnen in op te vangen en het is dus een goede zaak dat we ze kunnen gebruiken voor een andere groep asielzoekers." Van zodra Fedasil plaats heeft, nemen zij die mensen opnieuw over van de Brusselse opvang en kunnen in deze containers weer andere asielzoekers terecht. "Dat is ook financieel interessanter."
Onduidelijkheden
Op het kabinet van Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (Défi) tasten ze een beetje in het duister en zijn ze minder enthousiast. "Aan ons werd verteld dat het vluchtelingenkamp midden oktober zou openen, wij wilden graag nog een overleg voor de verhuis ook effectief plaatsvindt," aldus woordvoerder Marc Weber. Het kabinet zou zelf ook pas deze week te horen hebben gekregen dat de containers niet zouden gebruikt worden door Oekraïense gezinnen.
"Wij denken vooral aan de buurtbewoners," laat Weber verstaan. Op de Leuvensesteenweg stapte de gemeente Schaarbeek al eens in een gelijkaardig project met 350 vluchtelingen. "Toen was er een duidelijk protocol afgesloten, en was alles duidelijk. De samenwerking met de politie verliep vlekkeloos en er kwamen dan ook geen of weinig klachten van de buurtbewoners."
Dat wil de burgemeester ook nu voorkomen en daarom moet er met spoed een overleg komen met het Brussels Gewest, en alle andere betrokken partijen. "De bewoners zijn bezorgd," zegt Weber nog. "De bevoegde instanties willen snel plaatsen bijmaken, maar wij willen vooral dat er op voorhand goed nagedacht wordt over de aanpak."
Huizenhoog tekort aan opvangplaatsen
Dat een containterdorp met 120 plaatsen maanden kan leegstaan, is opvallend. De asiel- en migratiediensten in ons land kampen namelijk met een chronisch tekort aan opvangplaatsen. In die mate zelfs dat minister De Moor vorige week besliste om tijdelijk alleenstaande mannen die asiel aanvragen niet meer op te vangen in het netwerk van Fedasil.
Maar volgens Balci is de zaak genuanceerder dan dat. De containers zouden in januari vroeger dan verwacht geleverd zijn. De montage van de containers stond pas gepland voor maart-april, aldus Balci.
Uiteindelijk waren de containers tegen midden juli klaar na enkele technische moeilijkheden, en na de aansluiting op water, elektriciteit en riool.
Ook de werking moest nog georganiseerd worden, waarvoor overlegd wordt met de gemeente en buurtbewoners. "Daarvan zijn wij nu de details sinds twee maanden aan het bespreken en details aan het afsluiten voor een verhuis eind deze maand," legt de woordvoerster verder uit.
Correctie: in een eerdere versie stond dat er plaats was voor 180 asielzoekers, maar het kabinet Vervoort heeft het nu over 120 asielzoekers.
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , zeynep balci , Marc Weber , Cécile Jodogne , Rudi Vervoort , containerdorp , opvangcris , asielzoekers