Leerkrachten pleiten voor fusie Brusselse onderwijsnetten
Lees ook: 'Het GOK-decreet heeft zijn doel gemist'
In Brussel neemt het Franstalig onderwijs 80 procent voor zijn rekening, het Nederlandstalig 17 procent en de Europese scholen en internationale instellingen 3 procent. OVDS stelt vast dat er geen structureel verband en geen coördinatie is tussen de verschillende gemeenschappen.
Andere problemen van het versplinterd Brussels onderwijs zijn het dramatisch tekort aan schoolgebouwen, te weinig goed gevormde leerkrachten en een te vroege specialisatie van de leerlingen. "Wanneer er gebouwd moet worden, houden instanties van bijvoorbeeld de Vlaamse Gemeenschap en het Brussels Hoofdstedelijk gewest zich ermee bezig," zegt Romy Aerts van OVDS. "Er moet een structuur komen om deze dingen te realiseren.
OVDS stelt een volledige herstructurering van het Brussels onderwijs voor. Naast één leidende structuur willen ze ook een echte sociale mix vanaf de kleuterklas, een gemeenschappelijke basisschool van 6 tot 15 jaar, algemene en polytechnische vorming voor iedereen en voldoende omkadering zodat geen leerlingen afhaken. De keuzevrijheid van de ouders wordt ingeperkt: "De overheid die het onderwijs organiseert wijst het kind een school toe, in de wijk waar het kind woont," verduidelijkt Aerts. "De ouders kunnen nog wel kiezen, maar enkel als er plaatsen over zijn nadat alle plekken toegewezen zijn."
Voorts pleit OVDS ook voor meer klassen voor anderstalige nieuwkomers en tweetalig onderwijs in Brussel. "De twee taalgemeenschappen zijn op dit moment zo uit elkaar gegroeid," zegt Aerts. "De vraag komt vooral van Franstalige kant. Daar vinden ze het ongehoord dat ze niet in staat zijn om op een degelijke manier Nederlandstalig onderricht te geven."
Brussels parlementslid Elke Van den Brandt (Groen!) schaart zich achter een aantal OVDS-voorstellen. "De democratisering van het onderwijs heeft gefaald. Een grondige herstructurering dringt zich op. Op ons komend onderwijscongres van 19 maart gaan we hierop dieper in."
OVDS bestaat uit 500 leerkrachten uit Brussel, Wallonië en Vlaanderen. De organisatie is opgericht in 1995 naar aanleiding van de langdurige stakingen in het Franstalig onderwijs.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.