Les Capucines, de sociale kruidenierswinkel in de Marollen, hield dinsdag een kerstlunch voor Marolliens die het financieel minder breed hebben. Dat is slechts een van de projecten die de vereniging doet om kwaliteitsvolle voeding aan te bieden aan wie dat moeilijk kan betalen. Les Capucines doet een oproep tot donaties om haar werking ook in 2023 te kunnen verderzetten.
Les Capucines hield kerstlunch voor Marolliens die het minder breed hebben
Lees ook: BIG CITY. Is de 'bloodpanch' Brussels?
Les Capucines is vooral bekend als sociale kruidenierswinkel in de Marollen, maar sinds maart dit jaar roert men er ook in de potten. “We willen meer zijn dan een winkel en ook een sociale rol vervullen,” vertelt de directrice, Emilie Many. “Weten wie onze klanten zijn, wat ze lekker vinden, hoe het met ze gaat, dat is belangrijk. We halen mensen uit hun isolement en organiseren daarom evenementen als deze.”
Elke twee maanden biedt de vereniging een lunch aan voor een twintigtal inwoners van de wijk die het financieel moeilijker hebben, een project dat gefinancierd werd vanuit het wijkcontract ‘De Marollen’.
Dinsdag was het extra smullen voor de tafelgasten tijdens een kerstlunch. Op het menu: rollade met zalm, raclette of kalkoen met geroosterde groenten en tiramisu om af te sluiten. (Lees verder onder de afbeelding)
“De lunches werken op uitnodiging,” vertelt Many. “Onze sociale partnerverenigingen nodigen mensen uit. De genodigden wisselen dus, maar er zijn ook enkele habitués die komen voor het gezelschap en de gezelligheid. Daarnaast vinden nog enkele klanten van onze sociale kruidenierszaak eveneens de weg naar het restaurant.”
Kruidenierswinkel met zachte prijzen
Les Capucines blijft immers vooral een winkel voor mensen die het financieel moeilijk hebben. De vzw biedt kwaliteitsvolle producten aan tegen zachte prijzen. “De producten komen van bij Carrefour, waarmee we sinds 2003 een partnerschap hebben,” legt Many uit. “We kopen producten op aan een lage prijs of krijgen overschotten.”
Die overschotten moet de vzw wel zelf ophalen. “Laatst nog in Tessenderlo, niet bij de deur,” zegt de directrice. “Alles heeft dus een prijs. Kosten die we proberen te dekken met de inkomsten van de winkel.”
Die winkel is enkel toegankelijk voor klanten met een kaart, te verkrijgen bij een van de vijftig partnerverenigingen van les Capucines. “Denk daarbij aan het CAW, sociale huisvestingsmaatschappijen, STUVO van de Odisee Hogeschool,” aldus Many. (Lees verder onder de afbeelding)
Het is er in deze eindejaarsperiode extra druk. “Steeds meer mensen komen bij ons aankloppen voor hulp,” vertelt Many. “We moeten dus op zoek naar extra leveranciers.” Ondanks de samenwerking met Carrefour hoopt de directrice ook van grote voedingsmerken schenkingen te ontvangen.
“Nu krijgen we producten die bijna vervallen zijn en niet verkocht raakten, maar doordat supermarkten er steeds beter in slagen om hun overschotten te beperken, heeft dat een impact op onze voorraden, terwijl de vraag alleen maar stijgt.”
Oproep tot donaties
Voor klanten die hun boodschappen bij Les Capucines niet kunnen betalen, loopt sinds 2021 het project 'Courses pour Tous’. “We zorgen ervoor dat die mensen zich terug de vraag kunnen stellen ‘Waar heb ik vanavond zin in om te eten?’”
Om dat project ook in 2023 verder te kunnen zetten, doet de vzw een oproep tot donaties. “Met 20 euro kunnen we iemands boodschappen voor een hele week betalen,” vertelt Many. “Een fiscaal voordelige gift van 40 euro, waarvoor je met het belastingvoordeel slechts 22 euro betaalt, is goed voor twee weken boodschappen.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , armoedebestrijding , de Marollen , duurzaam wijkcontract marollen , Kerstmis , Les Capucines