Gids Amir Haberkorn geeft uitleg over de Joodse rituelen.

Reportage

Let’s meet a Jew: 'Niet alle joden hebben pijpenkrullen'

Florian Cassier
18/12/2018

Dinsdagmiddag woonden leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar van het Atheneum Klein Brabant in Bornem een workshop bij in het Joods museum in Brussel. Het is een nieuw project dat de stereotypen en mythes over Joden moet doorprikken.

Wanneer gids Amir Haberkorn bij het begin vraagt wie ooit al eens een jood heeft ontmoet, steekt niemand echter zijn vinger op. “Dat is de gebruikelijke reactie” weet Klügling te vertellen. “De grootste vraag is er echt naar de basisonderwerpen.” Een vraag vanuit de groep of bij de joden ook de vrouwen worden besneden, bevestigt dat nogmaals.

Let’s meet a Jew heeft de bedoeling om de joodse geschiedenis en gebruiken over te brengen. "Daarop hebben we onze verschillende workshops gebaseerd, maar de meest gevraagde bij de Vlaamse scholen zijn toch die over stereotypen en over mythes en feiten.” Zegt Janne Klügling van de educatieve dienst van het museum. Daarom worden ook de belangrijkste rituelen uitgelegd, zoals de Shabbat, Bar Mistwa en het joodse huwelijk.

workshop let's meet a Jew in Joods museum

Dat er zo weinig geweten is, zorgt ook voor veel vooroordelen over joden. “Velen denken dat alle joden rijk zijn of dat ze het bankensysteem bezitten en dat gaat ook gepaard met vele complottheorieën of vragen over Palestina.” Zegt directrice van het museum Zahava Seewald. “Dat laatste horen we vaak vanuit de moslimgemeenschap, maar zij zijn zeker niet de enige met vooroordelen over joden. Het gebeurt steeds vaker openlijk en heeft allerlei gezichten.”

Bruggen met andere godsdiensten

Het is toch vooral met de Islam dat het Jodendom veel gelijkenissen kent, maakt Amir Haberkorn duidelijk tijdens zijn uitleg. Beide religies hebben het ritueel van de besnijdenis en het Hebreeuws leunt veel dichter aan bij het Arabisch dan bij de Latijnse schrijfwijze.

“Ik wil vooral de nadruk leggen op de gelijkenissen die er zijn tussen het jodendom en andere godsdiensten. Kijken naar de bruggen die er zijn en niet focussen op de verschillen.” Zegt Haberkorn.

Salaam Aleikum

Dat lijkt ook te zijn wat de leerlingen eraan appreciëren. “Ik heb vandaag toch geleerd dat niet alle joden pijpenkrullen hebben, zoals je ze in Antwerpen ziet. Dat zijn de conservatievere, net zoals bij ons wanneer de vrouwen een hoofddoek dragen. “ zegt Mohammed, die het vak Islam volgt. “Of bijvoorbeeld de begroeting ‘Salaam Aleikum’ die in het Hebreeuws bijna exact hetzelfde is.”

“De reacties die we van de leerlingen krijgen zijn bijna altijd positief. Ik denk echt dat we hier goed werk doen om gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen", zegt Klügling. "We hebben het ook zo opgevat dat dit binnen het leerplan valt. Voor de komende maanden hebben we al een tiental reserveringen van scholen over heel Vlaanderen", alsnog Klüngling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , jodendom , Joods Museum , Zahava Seewald , Sven Gatz , Let's meet a Jew

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni