| De winkel bevindt zich in de hippe Dansaertwijk.

'Local' verkoopt groenten die het in de eigen winkel teelt

JP
© BRUZZ
27/08/2019

Radijsjes, basilicum of veldsla: vanaf dinsdag zijn ze te koop in de winkel 'Local' in de Dansaertsbuurt. De producten hoefden daarvoor nog geen meter te reizen, want ze werden in de winkel verbouwd. "Dit is het model van de toekomst," zegt uitbater Ross McCurrach.

Op dit moment staan er zo'n duizend planten in de winkel. Sommigen zijn nog klein, anderen zijn al klaar om geoogst te worden. De paddestoelen in de kelder groeien op koffiegruis, de slakroppen, kiemen en basicilum hangen in ijzeren stellingkasten in de winkel.

Oprichter Ross McCurrach heeft een achtergrond in de bedrijfs- en marketingwereld, maar heeft zich nu volledig op 'urban farming' gestort. Met de winkel, die naar eigen zeggen de enige is in zijn soort, wil hij een oplossing bieden voor problemen van vandaag. "Onze planeet wordt volledig uitgeput door de manier waarop we ons voedsel produceren,” zegt hij. "Maar er bestaan verschillende oplossingen voor een meer duurzame manier om het voedsel dat we eten te produceren."

We kunnen van vlees overschakelen naar meer plantaardige voeding, of meer lokaal produceren, gaat McCurrach verder. Ook de manier waarop we produceren kan duurzamer. De planten in de winkel worden gekweekt in water waaraan de noodzakelijke voedinsstoffen zijn toegevoegd. Dat water wordt vervolgens ook hergebruikt. "Daardoor gebruikt de winkel 90 procent minder water dan in de reguliere landbouw," maakt hij zich sterk.

Lees verder onder de foto.

Local

| Op dit moment verkoopt de winkel onder andere basilicum en sla.

Doordat de producten nog geen meter hoeven te reizen, zijn ze ook duurzamer. Ook de verdere werking van de winkel wil McCurrach zo duurzaam mogelijk houden. "Alles wat we gebruiken, hergebruiken we ook. We hebben bijvoorbeeld op het moment veel basilicum. Als dat niet verkocht raakt, willen we er pesto van maken."

Voorlopig verkoopt de winkel onder andere bladgroente, rucola, spinazie, kropsla, boerenkool, kiemen en oesterzwammen. Op termijn hoopt McCurrach uit te groeien tot een echte supermarkt met een breder scala aan producten. "Ik denk aan tomaten en courgettes en verschillende soorten champignons, en waarom geen melk op plantaardige basis of kweekvlees?"

Op dit moment kan de winkel twintig lokale families in hun dagelijks groentebehoefte voorzien, maar McCurrach hoopt snel te groeien. De technologie is er volgens hem klaar voor om op deze manier nog veel meer te produceren. "Dit is hoe een voedingszaak er in de toekomst zal uitzien."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Local , duurzaamheid , biologische groente

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni