De horeca mag maandag voor het eerst in 2,5 maanden weer open. Door de strenge eisen waaraan cafés en restaurants moeten voldoen, is het echter de vraag of dat rendabel zal zijn.
| De fonkelnieuwe tapruimte van Brasserie de la Senne kan volgende week eindelijk open.
Aan de drooglegging van de cafés komt maandag een einde. Eindelijk, menen vooral de bezoekers van de Brusselse cafés en restaurants. Want hoewel de uitbaters zelf blij zijn om hun klanten weer te kunnen begroeten, vrezen zij ook dat de strenge voorwaarden waar ze aan moeten voldoen hun bestaan er financieel niet direct veel gemakkelijker op zullen maken.
“We blijven hoopvol en houden de moed er in, maar dit wordt een moeilijke keuze,” schrijft Café Merlo, dat aan de Baksteenkaai zit, op zijn facebookpagina. Het lijkt er voorlopig op dat het café maandag niet open zal gaan. “Loopt er iets mis: worden we gestraft, beboet? Is het onze fout als de curve weer omhoog gaat? En dan heb ik het enkel over een kleine kroeg. Wat met een restaurant? Daar wordt het zowaar nog ingewikkelder: meer werk, minder klanten. meer kosten, minder inkomsten. Damocles, quoi.”
Iedere klink moet ontsmet worden
Voor sommige horecazaken is de heropening dus een vergiftigd geschenk. Met de heropening komt er immers een einde aan de premies die zij kregen tijdens de lockdown. "De rechtstreekse steunmaatregelen zullen verminderen. De schatkist kan dat niet betalen," zei Brussels minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) eerder deze week al.
“We hebben geen zich op welke en hoeveel zaken wel of niet zullen heropenen,” zegt Marc Van Muylders van Horeca Brussel. “De meeste zullen waarschijnlijk wel openen, maar ze vrezen een lage opkomst en moeilijk werken. Maar laat ons hopen dat de klanten toch in grote getalen aanwezig zullen zijn.”
Het protocol waaraan de horeca moet voldoen staat inmiddels online en is zeer uitgebreid en gedetailleerd. Zo moet er zoveel mogelijk op afspraak gewerkt worden, mogen dranken uitsluitend zittend genuttigd worden en moeten tafels worden opgesteld zodat er 1,5 meter tussen vrijblijft of er moet een plexiglas plaat tussen geplaatst worden. Daarnaast zou de bediening voortdurend met handschoenen en mondmaskers op moeten werken, gasten naar hun plaats begeleid worden, elke stoel, tafel of klink ontsmet worden na gebruik en alle glazen, messen, borden en meer op minstens 60 graden afgewassen moeten worden.
Wie gaat er open?
Waar café Merlo dus waarschijnlijk niet zal openen door al die strenge eisen, willen de meeste cafés deze kans toch niet voorbij laten gaan. Café Les Brasseurs in de voetgangerszone in het centrum van de stad is een van hen, maar zei eerder deze week al dat het wel rendabel moet blijven: "Het is niet onmogelijk dat we na een week al de deuren opnieuw sluiten als er te veel verlies is. Het is ook niet onmogelijk dat de prijzen met ongeveer tien procent stijgen.”
Ook Café Le Coq, even verderop, zal maandag om 12u de deuren weer openen. De Roskam, in de Vlaamsesteenweg, is vanaf 16u open. Het Muntpunt Café zal vanaf maandag naar eigen zeggen het grootste terras van Brussel Stad openen.
Voor het Monk Café in de Sint Katelijnestraat is het niet mogelijk om maandag al aan alle eisen te voldoen om te mogen opengaan. Het café heeft de opening dan ook uitgesteld tot donderdag 11 juni. Ook de fonkelnieuwe tapruimte van de Brasserie de la Senne gaat pas vanaf woensdag open.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Resto & Bar , coronacrisis , coronavirus , corona , heropening coronacrisis , horeca , Horeca Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.