De gevel van het kantoor van Dienst Vreemdelingenzaken is in de nacht van woensdag op donderdag het doelwit van een politieke actie geworden. Een politiepatrouille heeft donderdagochtend de schade vastgesteld, meldt Ilse Van de Keere, woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene.
Mahdi woedend nadat Dienst Vreemdelingenzaken is beklad: 'Dit pik ik niet'
Boodschappen als "bureau van de schande" en "ontslag" werden op de ramen aan weerszijden van de ingang gekalkt. Ontslagbrieven aan het adres van de werknemers werden op de deuren geplakt.
De activisten stellen in een verklaring dat de actie volgt op de bezetting van het gebouw op 14 april, waarbij een twintigtal mensen administratief aangehouden werd. Vanuit de ontvangstruimte werd toen een radioprogramma uitgezonden op Radio Panik. De deelnemers bekritiseerden het bestaan van grenzen en de selectiviteit van de ontvangst.
Met de nieuwe actie roepen de activisten de werknemers op het toepassen van het huidige migratiebeleid te weigeren door ontslag te nemen. Ze eisen de onmiddellijke regularisatie van sans-papiers.
Staatssecretaris Mahdi (CD&V): 'Dit pik ik niet'
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) veroordeelde het vandalisme al meermaals. Volgens Mahdi zijn de fictieve ontslagbrieven een volgende stap in het intimidatieproces van opengrenzenactivisten. “Dit maakt me ontzettend boos. Iedereen heeft recht op een eigen mening. Alleen heeft niemand het recht om gebouwen te vandaliseren. Dat openrechtenactivisten nu ook medewerkers intimideren pik ik al helemaal niet.”
De fictieve ontslagbrieven hebben Staatssecretaris Mahdi evenwel geïnspireerd. Hij stelde een dankbrief op ten aanzien van alle medewerkers van de Dienst Vreemdelingenzaken die hij deze middag persoonlijk heeft uitgedeeld aan de medewerkers van de DVZ.
“We hebben extra personeel aangeworven bij de Dienst Vreemdelingenzaken, zodat we het beleid kunnen blijven verbeteren. De opvang van Oekraïners, het versnellen van de asielprocedures, het terugsturen van haatpredikers,.. De medewerkers van de diensten werken de klok rond en verdienen niets dan lof," aldus Mahdi nog.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Dienst Vreemdelingenzaken