| De politie moest het waterkanon inzetten bij rellen op de Lemonnierlaan, na de wedstrijd tussen België en Marokko op het WK voetbal.

Marokkaanse gemeenschap veroordeelt rellen in Brussel: 'Onze vreugde wordt gekaapt'

Rojin Ferho
© BRUZZ
28/11/2022

Marokko mag dan wel de match tegen België glansrijk gewonnen hebben, voor veel Belgen met Marokkaanse roots eindigde de overwinning zondag vrijwel in mineur. De rellen in Brussel ontsierden de feestvreugde. Op sociale media veroordeelt de Marokkaanse gemeenschap dan ook massaal de relschoppers.

Van "echte Marokkofans steken auto’s niet in brand" tot "wij hoeven ons niet te verantwoorden voor een kleine percentage": de verontwaardiging bij de Marokkaanse gemeenschap op sociale media stapelt zich op. En niet een klein beetje, maar massaal.

Oorzaak zijn de rellen zondag in Brussel, na afloop van de wk-match tussen België en Marokko. Onder andere wagens en steps werden vernield, heethoofden smeten met projectielen en maakten vuurtjes aan. De politie ging over tot een tiental administratieve aanhoudingen en één gerechtelijke aanhouding van een minderjarige uit Brussel.

Zorgt dit voor negatieve pers wat de hele Marokkaanse gemeenschap betreft? Wordt die nu geviseerd? Zo lijkt het, en dat zint Yassine Boubout niet. Op Twitter laat de activist weten dat hij het belachelijk vindt dat mensen zich moeten verantwoorden voor een kleine percentage van een bevolkingsgroep.

Yassine Boubout op Twitter

Yassine: “Oproepen als deze hoor je alleen als er feiten gepleegd zijn door mensen met migratieroots. Dit is en blijft hooliganisme. De hooligans van ‘Den Antwerp’ of Club Brugge vertegenwoordigen alle supporters toch ook niet?”

Ook Adil El Arbi, de bekende filmregisseur, reageert verslagen op Instagram. Hij wijst op een interessant contrast: “In tegenstelling tot Marokkanen in Brussel, zijn mensen in Marokko vreedzaam de overwinning aan het vieren."

Adil El Arbi op Instagram Story

Ook bij Loubna Khalkhali, journalist bij VRT NWS en de vrouw van Adil El Arbi, is de frustratie groot. “Onze vreugde wordt altijd gekaapt door dit soort mensen."

Loubna Khalkhali op Instagram Story

Het beeld dat het meest circuleert op sociale media, is een foto van het Marokkaanse elftal na de overwinning op België. Op de foto knielen verschillende spelers op het gras en beginnen met bidden. De boodschap boven het beeld circuleert mee: “Die relschoppers zouden hier een voorbeeld aan moeten nemen”, klinkt het.

Instagram

De rellen in Brussel bereikten zelfs de Nederlanders. Een man richt het woord aan de relschoppers in Brussel: “Waarom moet het zo ver komen? Waarom moeten jullie het altijd verpesten? Jullie maken de hele gemeenschap kapot”, klinkt het in een twee minuten durende boodschap.

Twitter

Ook de Nederlands-Marokkaanse Boutaïna Azzabi Ezzaouia roept op om de relschoppers geen voetbalfans te noemen. “Echte Marokkofans, mensen die van hun land van oorsprong houden, het Marokkaanse team respecteren en God liefhebben, vernielen geen wagens en stoken geen brand.”

Boutaïna Azzabi Ezzaouia op Instagram

Tegelijk circuleren op TikTok beelden van een man met een Marokkaanse vlag die tussen de relschoppers en het puin de gemoederen probeert te bedaren. “Dit is niet wat een moslim doet”, klinkt het verontwaardigd. Het filmpje ging viraal, met meer dan 7.000 shares.

Ondanks de rellen werd op verschillende plaatsen de overwinning van Marokko tegen België gewoon uitbundig gevierd, zoals bij Capital vzw bijvoorbeeld, een Brusselse organisatie door en voor Brusselse jongeren. De vreugde na de overwinning was erg groot.

Yassine Boubout op Instagram Story

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , wk qatar , marokko belgië , rellen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni