Het was alle hens aan dek voor de Belgische asieldiensten in 2022. Niet enkel steeg het aantal mensen dat een verzoek tot internationale bescherming indiende met meer dan 40 procent tot 36.871. Daarnaast vroegen nog eens ruim 63.000 mensen tijdelijke bescherming voor de oorlog in Oekraïne. En "we moeten niet meteen een trendbreuk verwachten", blikte staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) vooruit bij de presentatie van de statistieken voor 2022.
Meer dan 100.000 mensen zochten vorig jaar bescherming in België
Alles samen ontving België vorig jaar dus meer dan 100.000 mensen die bescherming zochten in ons land. Het zette het opvangsysteem, ondanks de creatie van een recordaantal plaatsen, onder enorme druk. En gezien de aanslepende oorlog in Oekraïne en de vele brandhaarden elders in de wereld wijst niets erop dat de migratiedruk richting Europa het komende jaar zal afnemen.
"Het is niet enkel onze juridische, maar ook onze morele plicht om bescherming te bieden aan wie vlucht voor oorlog en vervolging", beklemtoonde de Moor. Maar "zonder structurele hervormingen is ons systeem niet bestand tegen een grote toestroom van mensen die bescherming zoeken".
De Moor trekt deze maand naar de regering met een eerste pakket hervormingen om tot een beter gecontroleerd migratiebeleid te komen, met onder meer maatregelen om de opvangwet bij te sturen, de regels voor gezinshereniging aan te passen en een "aanklampend" terugkeerbeleid wettelijk te verankeren. Daarnaast werkt ze aan de integratie van de Belgische migratiediensten en zal ze op Europees niveau blijven ijveren voor meer solidariteit onder de lidstaten en een betere screening aan de Europese buitengrenzen.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Asiel en Migratie , asielaanvraag