Meer dan negentig scholen zijn open tijdens de paasvakantie, de helft meer dan vóór paasvakantie. Eind maart boden zestig scholen opvang aan kinderen van ouders die bijvoorbeeld in de zorgsector werken. Dat maakt het kabinet van minister van onderwijs Sven Gatz (Open VLD) bekend.
Meer scholen geopend tijdens dan voor de paasvakantie
Eind maart telde het kabinet van Sven Gatz zestig Nederlandstalige scholen in Brussel die in totaal 200 kinderen opvingen. Het aantal leerlingen is volgens de woordvoerster van Gatz nu ongeveer verdubbeld. Een exacte reden voor het grotere aantal scholen dat opvang voorziet kan de woordvoerster van Gatz niet geven. "Mogelijk zijn er nu meer mensen opgeroepen om aan de slag te gaan in de ziekenhuizen, of misschien zijn het kinderen uit kansarme gezinnen?"
Contactbubbel bewaren
Navraag bij een aantal scholen en netten leert dat het in de praktijk vaak dezelfde kinderen zijn die tijdens de paasvakantie worden opgevangen als daarvoor. "29 van onze 38 GO!-basisscholen zetten de opvang gewoon verder zoals voor de vakantie," zegt woordvoerster Karin Struys. Volgens haar zijn er "zeker niet meer" kinderen die nu naar school komen.
Ook Mylène Vandenabeele, directrice van de GO!-school De Wimpel ziet dezelfde kinderen als voor de paasvakantie. Dat betekent volgens haar dat ouders zich nog altijd goed aan de maatregelen houden. "Ik ben heel content, want zo kunnen we de contactbubbel bewaren." Dat wil zeggen dat kinderen en leerkrachten in een groep blijven die eerder al contact hadden met elkaar.
Vrijwillig werken
De leerkrachten werken tijdens de paasvakantie vrijwillig. Scholen kunnen wel aanspraak maken op een subsidie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Zo kan het personeel op de scholen toch een vergoeding verwachten na afloop. 91 scholen maakten gebruik van die subsidie, het Instituut Heilige Familie in Schaarbeek liet weten voor hun diensten geen financiële vergoeding te willen ontvangen.
"Ik ben er mij van bewust dat ook in het onderwijs veel extra inspanningen gevraagd worden van zowel directie als van onze leerkrachten. Niet alleen door opvang te voorzien tijdens deze paasvakantie, maar ook door digitaal en met veel creativiteit onze Brusselse ketjes veel bij te leren in coronatijden," verklaart Gatz.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , scholen , noodopvang , paasvakantie , coronavirus
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.