Het is alweer ruim twee weken geleden dat bewoners van het asielcentrum zich verstopten in de kamers van het voormalige Molenbeekse rusthuis Home Sebrechts. Zo voorkwamen ze een uitzetting door de politie. Een nieuwe evacuatie lijkt vandaag ver weg.
Merendeel bewoners asielcentrum Home Sebrechts is gebleven na de evacuatie
Lees ook: Meer gezinnen vinden geen onderdak: Tijana en haar kinderen sliepen maandagnacht op straat
Een negentigtal bewoners uit het asielcentrum in de François Sebrechtslaan is overgeplaatst sinds de mislukte evacuatiepoging van twee weken geleden. Dat bevestigt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel & Migratie, Nicole De Moor (CD&V), aan BRUZZ. Deze mensen kregen een ander onderkomen in centra in België. De overige mensen – een 350-tal ongeveer – is gebleven.
Ter herinnering: De Molenbeekse burgemeester Catherine Moureaux (PS) was tegen het asielcentrum en vroeg - gesteund door de uitspraak van een rechter - aan de politie om het pand te ontruimen. Halverwege mei was het zo ver, maar de evacuatie verliep chaotisch. Zo sloot een deel van de asielzoekers zichzelf op in hun kamers en besloot de politie de operatie niet door te zetten.
Hoe het nu verder moet? Een betrouwbare bron laat weten dat het vertrek van de negentig asielzoekers deel uitmaakt van een akkoord dat Moureaux en De Moor hebben gesloten, niet lang na de mislukte evacuatie. In ruil voor het vertrek van een deel van de bewoners zou de rest mogen blijven. Geen van beide partijen wil dat bevestigen.
Het getouwtrek rond het Molenbeekse asielcentrum duurt al meer dan een jaar. De burgemeester van Molenbeek heeft verschillende redenen om tegen het centrum te zijn. Zo stelde ze eerder bijvoorbeeld dat er een slechte verdeling van asielcentra is in het Brussels Gewest en dat armere gemeenten onevenredig belast worden.
Door gerechtelijke stappen te nemen, hoopte ze de komst van het centrum tegen te gaan. Als houvast gebruikte ze de stedenbouwkundige vergunning: die was afgegeven voor een rusthuis, maar niet voor een asielcentrum. De rechter gaf Moureaux gelijk. Ook in hoger beroep kreeg Moureaux gelijk. Het gebouw is niet erkend als een plek waar een 'collectieve voorziening mag ingericht worden.'
Nu de ergste storm is gaan liggen, blijft de vraag: komt er nu ook een einde aan de stroeve afgifte van de 'oranje kaarten'? De voorlopige verblijfsvergunning kunnen asielzoekers normaal gezien bij de gemeente gaan afhalen. Het attest vermeldt ook of iemand mag werken of niet. Maar Moureaux weigerde een tijd lang om ze af te geven omdat de stedenbouwkundige vergunning niet in orde was. Nu er een akkoord zou zijn, blijft de vraag of het asielcentrum vandaag wel voldoet aan de eisen van die vergunning.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , home sebrechts , asiel , Catherine Moureaux , Nicole De Moor