proefdier muis

| Er werden vorig jaar geen honden, katten, paarden, ezels en kruisingen als proefdieren gebruikt, wel muizen.

Minder proefdieren gebruikt in Brussels Gewest

© Belga
03/10/2019

In 2018 werden in het Brusselse Gewest 82.016 proefdieren gebruikt. Dat is het tweede opeenvolgend jaar een daling, nu met 7,88 procent ten opzichte van 2017 (89.048 proefdieren). Dierenrechtenorganisatie Animal Rights hekelt wel het gebruik van apen en het gebruik van proefdieren bij toegepast onderzoek.

Er werden vorig jaar geen honden, katten, paarden, ezels en kruisingen als proefdieren gebruikt. De overgrote meerderheid van de proeven werd gedaan op knaagdieren: muizen, cavia's en ratten, samen ruim 99 procent. Daarnaast werden 417 vogels, 268 landbouwdieren, 81 vissen, 12 amfibieën en 1 konijn gebruikt.

Opvallend is wel dat 2 java-apen gebruikt zijn in experimenten. Dat zegt dierenrechtenorganisatie Animal Rights, die de cijfers van Leefmilieu Brussel donderdag onder de aandacht brengt. Het is van 2015 geleden dat voor het laatst proeven op apen zijn uitgevoerd. "Nochtans was het ook een doel van de Brusselse regering om vanaf 2020 proeven op primaten, honden en katten te verbieden," aldus campagnecoördinator Jen Hochmuth.

Ruim 66 procent van de proefdieren werd ingezet voor fundamenteel onderzoek. Bij fundamenteel onderzoek werden vooral muizen (70,3 procent van de gebruikte muizen) en ratten (61,7 procent van de gebruikte ratten) gebruikt. Het omzettingsgericht en toegepast onderzoek gebruikte hoofdzakelijk muizen (9,8 procent van de gebruikte muizen) en ratten (33,9 procent van de gebruikte ratten).

Animal rights 'geschoqueerd'

In 2018 ervaarden meer dan de helft van de gebruikte proefdieren een lichte (29,8 procent) of matige (35,8 procent) ernst en 20,8 procent van de proefdieren ondervond een 'ernstig' onbehagen, wat twee keer zo hoog is als het Europese gemiddelde van 10 procent. Animal Rights is 'gechoqueerd' door dat cijfer. "Volgens de recentste jaarstatistieken bedroeg het percentage 'ernstig ongerief' voor Duitsland 5 procent, voor het Verengd Koninkrijk 3,6 procent en voor Nederland 3,0 procent", aldus Animal Rights.

De organisatie trok al aan de bel toen uit de statistieken bleek dat het aantal dierproeven van de categorie 'ernstig ongerief' in heel België met 7,8 procent uitzonderlijk hoog ligt. In Vlaanderen en Wallonië is het nog wachten op de cijfers van 2018.

"Ambities schieten tekort"

In het Brussels Gewest nam de vorige staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) het initiatief om dierproeven voor veiligheidstesten en onderwijs volledig te verbieden tegen 2025. Daarnaast was het ook de ambitie om het aantal dierproeven voor toegepast onderzoek tegen 2025 met 20 procent te verminderen in vergelijking met het aantal dierproeven in dat soort onderzoek in 2017.

"Beide ambities schieten voorlopig tekort aangezien het aantal dierproeven voor toegepast onderzoek in 2018 met meer dan 6 procent en het aantal dierproeven voor veiligheidstesten met bijna 8 procent gestegen is ten opzichte van 2017," hekelt Jen Hochmuth. Animal Rights vraagt een concreet stappenplan voor de transitie naar proefdiervrije innovatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , proefdieren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni