Het aantal Brusselaars met een stroombegrenzer is licht afgenomen in 2018. De daling heeft evenwel niets te maken met een afnemend aantal wanbetalers, maar alles met de versoepeling van een wet omtrent huishoudens in schuldbemiddeling. Verbruikers met een sociaal tarief hoeven niet langer standaard een stroombegrenzer te krijgen.
Minder stroombegrenzers ondanks stijgend aantal precaire huishoudens
Wanneer je er meermaals niet in slaagt om je elektriciteitsfactuur te betalen, kan het gebeuren dat de leverancier een stroombegrenzer installeert. Zo'n apparaatje beperkt het beschikbare elektrische vermogen in de woning tot 2.300 watt, zodat slechts een beperkt aantal elektrische apparaten tegelijk kan worden gebruikt.
Door die maatregel zouden klanten die problemen hebben om hun factuur te betalen, aangemoedigd worden om hun verbruik aan te passen aan hun budget. Vorig jaar nam het aantal Brusselaars met zo'n begrenzer lichtjes af. Maar of dat goed nieuws is? Niet echt.
"Het cijfer is slechts lichtjes gezakt, van 27.884 begrenzers in 2017, naar 27.628 in 2018", bevestigt Iris Fostiez, de woordvoerdster van Sibelga, in La Capitale. Die cijfers vallen ook te lezen op de website van de distributienetbeheerder zelf.
'Beschermde klanten'
"Dat is min of meer een verwaarloosbare daling. Bovendien werd de wet vorig jaar aangepast", legt Fostiez uit. "Voorheen werd bij wat men noemt 'beschermde klanten' verplicht een begrenzer geïnstalleerd." Beschermde klanten leven in kwetsbare sociale omstandigheden en genieten daarom van een sociaal tarief.
"Maar vandaag is de begrenzer alleen nog wettelijk verplicht wanneer ze hun schuldbemiddelingsplan niet correct volgen. Vorig jaar hebben we inderdaad 2.000 extra begrenzers laten weghalen. Maar mocht de wet niet zijn versoepeld, dan hadden we zelfs een lichte stijging van het aantal begrenzers gekend."
"Als de wet niet was versoepeld, dan hadden we zelfs een lichte stijging van de begrenzers gezien"
In de loop van vorig jaar werden 15.576 begrenzers in het Brusselse verwijderd, tegenover slechts 13.813 in 2017. Daarbovenop werden ook minder nieuwe begrenzers geïnstalleerd - zo'n 16.043, een daling van 2.000 nieuwe plaatsingen. Maar het aantal nieuwe plaatsingen is opvallend laag, in vergelijking met de reeds aanwezige begrenzers.
Wanbetalers
De verklaring? Elektriciteitsbedrijven leggen maandelijks een lijst voor met klanten bij wie een begrenzer mag worden geplaatst, en moeten verder geen gerechtelijke of administratieve procedures ondernemen voor de effectieve plaatsing.
Veel van de begrenzers worden geplaatst bij klanten die vooraf geen bijzonder sociaal tarief genieten, noch zich in een kwetsbare sociale situatie bevinden. Sommige huishoudens leven dan ook meer dan een jaar met zo’n begrenzer.
Daar zijn twee verklaringen voor. Eerst en vooral zijn er steeds meer gezinnen in de stad die er niet in slagen om hun energiefacturen te betalen.
Daarbij komt nog dat het vermogensplafond in verbruik van 6 ampère naar 10 ampère werd verhoogd, en soms zelfs nog wordt opgetrokken tot 20 ampère, mits goedkeuring van het OCMW. Daardoor schikt een deel van de huishoudens zich voor lange tijd naar de beperking, en vermijdt het simpelweg het gebruik van verschillende energievretende apparaten tegelijk.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Economie , schulden , wanbetaler , rekeningen , elektriciteitsmeter , vermogensbegrenzer , Sibelga , stroombegrenzer
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.