Minder vandalisme in metrostations met poortjes
Dat blijkt uit het antwoord van minister van Openbaar Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) op een schriftelijke vraag van Open VLD-parlementslid Carla Dejonghe.
Iets meer dan een jaar na de plaatsing van de eerste poortjes lijkt de maatregel het aantal gevallen van vandalisme te doen dalen. In stations die uitgerust zijn met toegangspoortjes is het aantal vandalenstreken met 21 procent afgenomen ten opzichte van twee jaar geleden. In de stations zonder poortjes bedraagt de daling 7 procent.
"Vandalenstreken kosten de MIVB jaarlijks gemiddeld 1 miljoen euro, schoonmaakkosten niet inbegrepen. Als er al een dader wordt gevat, dan kan hij meestal niet zelf voor de kosten opdraaien," zegt Dejonghe. Toegangspoortjes zijn volgens haar daarom een goede preventiemaatregel.
Meer inkomsten
Ook de ticketverkoop is sterk gestegen in stations met poortjes. "Telkens we een station afsluiten met poortjes, is er een tijdelijke sterke stijging van de verkoop van kaartjes enkele rit,soms zelfs een verdubbeling," zegt MIVB-woordvoerder Guy Sablon. "Die tendens vlakt na een tijdje wel af. Mogelijk stappen de mensen geleidelijk over naar tienrittenkaarten of nemen ze een Mobib-kaart. Maar het verband met de sluiting van een bepaald station is dan moeilijker te leggen."
Volgens Sablon kan er daardoor nog geen cijfer op de extra inkomsten geplakt worden. "Maar dat die zullen stijgen is wel duidelijk."
Agressie en ordeverstoring
Op de cijfers omtrent agressie en ordeverstoring hebben de poortjes voorlopig minder invloed. In de eerste maanden na installatie (vooral tussen november en december 2010) werd er zelfs een sterke stijging opgetekend.
"Als de poortjes in gebruik genomen worden, is er altijd een tijdje extra stationspersoneel aanwezig om vragen te beantwoorden en mensen te assisteren," legt Sablon uit. "Daardoor worden er enerzijds gewoon meer incidenten geregistreerd. Anderzijds is er op dat moment vaak ook extra fysieke en verbale agressie tegenover het personeel."
Na die eerste maanden daalt het aantal incidenten wel opnieuw tot het niveau van voor de poortjes. "Niet spectaculair, maar gezien de algemene stijging van het aantal agressiegevallen is dat geen slecht resultaat," meent Sablon.
De MIVB wijst er wel op dat de poortjes nog maar een jaar in werking zijn. "Dit zijn slechts kortetermijnresultaten. Het blijft oppassen voor voorbarige conclusies."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.