| Metrostation Clemenceau in Anderlecht, met fresco's van kunstschilder Joseph Willaert.

MIVB maakte geen fout op naamplaatje ‘kunstenaar Joseph Willaert, overleden in 2025’

ZM
© BRUZZ
19/04/2021

Het gedenkplaatje aan metrostation Clemenceau van kunstenaar Joseph Willaert is geen fout van de MIVB, maar is het resultaat van een grapje van de kunstenaar zelf. Willaert voegde het plaatje met zijn sterfdatum in 2025 namelijk zelf toe aan het kunstwerk.

In metrostation Clemenceau melden opmerkzame reizigers om de zoveel tijd aan de MIVB dat ze een fout hebben gespot aan het kunstwerk dat er aan de muren hangt. Op de gedenkplaat naast het kleurrijke fresco van kunstenaar Joseph Willaert staat “Joseph Willaert Promenade, Vlaams schilder, 1936-2025".

Sommige Twitteraars dachten meteen dat het om een fout van de MIVB ging en vroegen om een rechtzetting. Maar de openbare vervoersmaatschappij heeft hiervoor meteen een antwoord klaarstaan, aangezien ze dezelfde vraag om de zoveel tijd ontvangen. “Het gedenkplaatje hoort bij het kunstwerk en werd door de kunstenaar zelf gemaakt. Het is een grapje van Willaert zelf”, reageert Guy Sablon van de MIVB.

Humor is kern van zijn werk

Vlaamse kunstschilder Joseph Willaert is inderdaad in 1936 geboren, maar stierf in 2014. In 1993 maakte hij een landschapsschildering op de muren van het metrostation Clemenceau. Het werk bestaat uit 38 schilderijen in boogvormige nissen en moet de metrogebruiker de illusie geven dat die zich “in een arcardisch maagdelijk landschap bevindt, waarvan alle typische elementen letterlijk op een rij worden gezet”, zo staat er te lezen op de site van de MIVB. Humor maakt een belangrijk deel uit van Willaerts werk.

“Ieder jaar zijn er wel mensen die de sterfdatum op het gedenkplaatje opmerken”, zegt Sablon van de MIVB. Ook nu kwam het gedenkplaatje opnieuw ter sprake door een tweet die ondertussen alweer verwijderd is. “Een sterfdatum die in de toekomst ligt, zoiets springt in het oog. De dag dat we 2025 gepasseerd zijn zullen we die vraag niet meer krijgen”, denkt Sablon.

Om de zoveel tijd krijgt de MIVB de vraag om deze zogenaamde fout recht te zetten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni