Vanaf vandaag donderdag start de gemeente Molenbeek met een herdenking van de Italiaanse migratie, dit jaar 70 jaar geleden. Burgemeester Françoise Schepmans (MR) en schepen Annalisa Gadaleta (Groen) hebben het programma voorgesteld in het Café Italo-Belge in de Delaunoystraat. "Molenbeek wil een thuis zijn voor alle culturen."
Molenbeek herdenkt 70 jaar Italiaanse migratie
“Molenbeek was altijd al de toegangspoort voor de arbeidersklasse in Brussel”, zei Schepmans. “In de jaren zestig werden nieuwe wijken gebouwd waar zich vele Italiaanse arbeiders installeerden, en een deel van die mensen zijn gebleven. Molenbeek wil een thuis zijn voor alle culturen en dus herdenken we dit jaar hun komst, net zoals we dat vorig jaar ook met de Marokkanen en Turken hebben gedaan.” Loredana Marchi, directeur van integratiecentrum Foyer, herinnerde eraan dat de Italianen tot in 2013 de grootste buitenlandse groep in België waren.
“Het is goed dat de Italianen zich realiseren dat ook wij ooit arm waren en moesten emigreren”, zei de Italiaanse ambassadeur in België, Vincenzo Grassi aan brusselnieuws.be. Grassi zal de komende maanden nog op veel plekken in België de migratieakkoorden mee helpen herdenken. “Sinds de Italianen in de jaren tachtig en negentig rijker werden, willen ze dat graag wegstoppen, maar het is belangrijk dat we dat oude leed niet vergeten, zodat de geschiedenis zich niet herhaalt.”
Molenbeeks schepen Annalisa Gadaleta (Groen), die zelf “bijna twintig jaar geleden voor de liefde van Zuid-Italië naar Brussel kwam”, coördineerde het programma van de herdenking. Op de agenda staan – uiteraard – Italiaanse diners, een foto-expositie van erfgoedvereniging Molenbecca, debatten, literaire avonden en ontmoetingen met de schrijvers Antonio Pennacchi en Girolamo Santocono. Tijdens de Week van de Smaak staat een gastronomische wandeling gepland.
Kookboek met typisch Italiaans-Belgische gerechten
In juni brengt de Molenbeekse Foyer verder een kookboek uit over de specifiek Italo-Belgische keuken. “Toen de eerste Italiaanse migranten naar hier kwamen, wilden ze koken zoals thuis”, zegt Marchi aan brusselnieuws.be. “Bepaalde ingrediënten waren hier echter niet te vinden. Die werden dus vervangen door Belgische producten. Daarnaast zijn er gerechten ontstaan die hier worden gezien als Italiaans, maar in Italië zelf onbekend zijn.”
In december 2016 wordt het herdenkingsjaar afgesloten met een debat over de nieuwe Italiaanse migratie. “Want mijn landgenoten blijven emigreren, ondanks de inspanningen van de Italiaanse overheid”, zegt schepen Gadaleta.
Aan de deur van het café in de Delaunoystraat, die onlangs nog het toneel was van verschillende arrestaties van terreurverdachten, stonden wel drie agenten op wacht. De cafébaas, vastbesloten om zijn zaak in een positiever daglicht te plaatsen, informeerde bij de gasten persoonlijk of de pizza’s, Siciliaanse arrancini en zoete cannoli in de smaak vielen.
Bekijk de reportage van tvbrussel
70 jaar Italiaanse migratie
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Cultuurnieuws , 70 jaar Italiaanse migratie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.