| De voormalige drukkerij en de omringende grond beslaan samen vierduizend vierkante meter.

Molenbeekse schepen heeft gebouw op het oog voor Recyclart

JP
© BRUZZ
21/02/2018

Eind deze maand moet Recyclart vertrekken uit het station Kapellekerk, waar het kunstencentrum bijna twintig jaar lang onderdak vond. ‘Suggesties zijn welkom’ klonk het daarom begin deze maand. Molenbeeks schepen Karim Majoros (Ecolo) reageert nu op die oproep, en stelt een nieuwe locatie voor, vlakbij het kanaal.

Op een boogscheut van het kanaal staat in Molenbeek al vijf jaar lang een gebouw leeg. Het gaat om een voormalige drukkerij in de Manchesterstraat 13. De hangar en de omliggende grond beslaan samen ruim vierduizend vierkante meter. Toen de eigenaar te kennen gaf het gebouw te willen verkopen, maakte het Gewest gebruik van zijn recht op voorverkoop, dat publieke investeerders voorrang geeft op de privésector.

"Het gebouw wordt inderdaad verworven," bevestigt ook het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS). "Al kunnen we geen uitspraken doen over de invulling van het gebouw." Volgens schepen Majoros zou het gebouw vanaf eind maart al in gebruik kunnen worden genomen.

Culture hub

Majoros stelt voor om er een culturele hub van te maken, met Recyclart en andere sociaal-culturele spelers uit de buurt, zoals de VK, atelier Groot Eiland en Cinemaximiliaan en het Huis van Culturen en Sociale Samenhang. “Het zou geen copy-paste worden, maar iets nieuws: Recyclart aan het kanaal,” zegt Majoros. “Een plek die draait rond cultuur en de sociale economie, twee dingen waar Recyclart al twintig jaar ervaring mee heeft.” Het kunstencentrum zou in de Manchesterstraat bovendien goed gezelschap hebben, zegt de schepen. In de nabije omgeving bevinden zich ook Charleroi Danse, Cinemaximiliaan en Hackerspace BXL.

Bruggenbouwers

Volgens Majoros is zijn voorstel ideaal voor alle partijen: Molenbeek wil leegstand bestrijden en gebouwen redden van de vastgoedinvesteerders, meer culturele plekken naar de gemeente halen én graag mensen tewerkstellen via de sociale economie. Ondertussen zoekt Reyclart, met twintig jaar ervaring, naar een gebouw om haar sociaal-culturele activiteiten verder te zetten. “De mensen van Recyclart zijn bruggenbouwers,” zegt Majoros. “Op dezelfde manier waarop ze in de Marollen de twee zijden van het spoor hebben verbonden, kunnen ze dat nu doen met de twee kanten van het kanaal."

Recyclart laat weten het voorstel van de schepen goed te hebben ontvangen. “Het ziet er heel mooi uit, en we zijn zeker geïnteresseerd. We gaan de plaats zo snel mogelijk bezoeken, alle pistes staan nog open,” zegt Amber Meulenijzer, woordvoerder van Recyclart.

KANAL

Eerder deze week stelde oprichter van Recyclart, Wim Embrechts, ook voor om het kunstencentrum naar het kanaal te verhuizen. De locatie die hij op het oog had, was KANAL, de nog te ontwikkelen cultuurpool in de voormalige Citroëngarage. Projectverantwoordelijke Yves Goldstein is voorlopig niet bereikbaar om te reageren op dat voorstel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Recyclart

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni