MR-parlementslid Bertin Mampaka dient klacht in na doodsbedreigingen

© BRUZZ
06/12/2023

“Vandaag sterf je”, “We kennen je kinderen en familie”, “We weten alles van je”: het Brusselse parlementslid Bertin Mampaka Mankamba (ex-cdH, nu MR) ontving de afgelopen weken en maanden tientallen dreigberichten en brieven. Voor het eerst dient hij nu klacht in, op aandringen van zijn vrouw. “Wij slapen al jaren met alle lichten aan en de rolluiken potdicht.”

Op 19 juli ontving Mampaka een brief met wit poeder in zijn brievenbus en sinds half oktober krijgt hij ook een stortvloed aan telefoontjes, WhatsApp-berichten en sms'en. Allemaal bedreigen ze hem of zijn familie met geweld en in sommige berichten beweren de verzenders huurmoordenaars te zijn die het op hem gemunt hebben.

Mampaka zelf zegt al zijn hele carrière lang het slachtoffer te zijn van bedreigingen. “Na de eerste keer heb ik besloten om mijn dochter (nu 21) op internaat naar Brugge te sturen en mijn zoon (nu 28) naar Londen, voor de veiligheid. Sinsdien is de situatie evenwel alleen maar erger geworden, zeker wanneer de verkiezingen naderen.”

Onlangs werd voor het parlementslid een grens overschreden.

“Dit gaat om mijn familie die ze bedreigen en dat kan echt niet meer", klinkt het. "Ik heb al die tijd nooit een klacht ingediend en gedraag me niet graag als slachtoffer, maar mijn vrouw heeft me overtuigd om het toch te doen.” Mampaka’s advocaat heeft dinsdag een civiele procedure aangespannen.

Uit verre landen

“In mijn huis in Neder-Over-Heembeek werd al drie keer ingebroken", vertelt het parlementslid, "maar de laatste keer verklaarde de politie dat het niet om diefstal ging, maar om een aanval. Inbrekers maakten alles kapot en braken zelfs een muur af." Mampaka zegt al jaren iedere nacht alle lichten en de tv aan te laten om indringers af te schrikken. Ook haalt hij steevast alle rolluiken naar beneden. "Ik kan je zeggen: rustig slapen lukt niet meer.”

Mampaka hoopt nu dat de politie de zaak grondig zal onderzoeken, al wordt dat niet makkelijk. De sms’en en telefoontjes komen namelijk altijd uit verre landen als Kameroen, Madagascar of Canada, wat het moeilijker maakt ze te traceren. Toch bestaat er volgens het parlementslid weinig twijfel over wie achter deze laster zit. “Dit is puur het werk van politieke tegenstanders en concurrenten”, klinkt het.

Bij de regionale verkiezingen in 2019 haalde Mampaka 2.929 stemmen binnen, het derde hoogste resultaat voor de cDH - pas in 2020 maakte Mampaka de overstap naar MR.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni