De teller aan de Muntpuntdeuren klokte in 2017 af op 636.532 bezoeken, een stijging van zowat 17.500 mensen, of 2,7 procent, tegenover 2016. Mensen die te laat hun boeken of dvd's inleverden, zorgden in 2017 dan weer voor 82.000 euro aan inkomsten.
Muntpunt in trek: bijna 3 procent meer bezoeken
Lees ook: Gezien: Muntpunt wordt ‘stripclub’
Een heel aantal mensen, 18.611 leden om precies te zijn, leende er afgelopen jaar boeken of andere (digitale) bib-items. Dat zijn er een dikke 1.000 meer dan in 2016. Het aantal uitleningen daalde anderzijds licht, met 510.072 uitleningen en verlengingen ten opzichte van 513.963 in 2016. Boeken blijven echter populair: zij werden net meer uitgeleend, ondanks de algemene daling in alle uitleningen.
De bib int ook boetes, van leden die te laat hun boeken of dvd's inleveren. In 2017 bracht dat 82.000 euro op, of zo'n 4,40 euro per lid per jaar. Dat bedrag ligt lager dan het jaar ervoor, "mede door de herinneringsmails", klinkt het.
Meer dan een bib
Ook de andere diensten van Muntpunt worden populairder. Mensen maken meer gebruik van het informatiecentrum waardoor het aantal informatievragen steeg van net geen 7.000 naar 7.753. Via dat informatiecentrum, maar ook via UiTinBrussel en Paspartoe, werden afgelopen jaar steeds meer mensen via Muntpunt wegwijs gemaakt in het Nederlandstalige aanbod in Brussel.
Meer dan 30.000 deelnemers namen deel aan 837 activiteiten, waaronder leesclubs, debatten en informatiesessies. Sommige bezoekers zien in Muntpunt dan weer een tweede thuis: een bureau, een salon, een ontmoetingsplek, een lees- en leerplek, zoals bijvoorbeeld de vele studenten die er in de blokperiode komen studeren.
'Het draait niet enkel om cijfers'
“We zijn natuurlijk bijzonder blij om bijna over de hele lijn een stijging op te tekenen", zegt Roel Leemans, algemeen directeur Muntpunt.
"Al is dat niet om de stijgende cijfers an sich, maar omdat dit betekent dat we - bijvoorbeeld dankzij een inspirerende selectie boeken, een antwoord op een Brusselvraag, een infosessie, of het aanbieden van een studieplek - steeds meer mensen konden verder helpen. Het is tenslotte voor die mensen dat we het doen, en voor hen dat onze deuren een dikke 600.000 keer openden."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , bibliotheek , Muntpunt
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.