De Raad van State heeft de beslissing van de gemeente Evere om een vondelingenschuif te verbieden vernietigd. De initiatiefnemer, vzw Corvia, is blij, maar wacht een overleg af met de nieuwe burgemeester om te starten.
| De vzw Corvia in Evere wil een vondelingenschuif openen naar het voorbeeld van de vondelingenschuif van Moeders voor moeders in Antwerpen (archiefbeeld.)
Begin 2017 kondigde de vzw Corvia, een organisatie in Evere die een spreekbuis wil zijn voor mensen in kansarmoede, aan er een vondelingenschuif te willen installeren. Moeders die geen andere uitweg zagen, zouden er hun kind te vondeling kunnen leggen. In Antwerpen heeft de vzw Moeders voor moeders sinds 2000 een vondelingenschuif. De voorbije jaren zijn er al 18 pasgeborenen in gevonden. Doel is om een pasgeboren baby die door zijn moeder in de steek is gelaten veilig te kunnen opnemen. Anoniem bevallen is in België immers niet mogelijk.
'Eerst moet een wettelijk kader uitgewerkt worden over wat er met de baby moet gebeuren eenmaal hij in de vondelingenschuif is gelegd.'
De toenmalige burgemeester van Evere, Pierre Muylle (PS) besliste de vondelingenschuif evenwel prompt te verbieden. Hij stelde in zijn beslissing ondermeer dat de schuif moeders zou aanzetten hun kinderen achter te laten, wat een strafbaar feit is. Daarop trok de vzw naar de Raad van State. “Corvia wil helemaal niet aanzetten tot kinderverlating, maar wil moeders die hoe dan ook ten einde raad zouden overgaan tot het achterlaten van hun pasgeborene een mogelijkheid bieden om hun kinderen in veiligheid onder te brengen”, reageerde de vzw toen tegenover BRUZZ.
Verbod vernietigd
De Raad van State heeft de vzw in juli gelijk gegeven en vernietigt daarmee het verbod van de voormalige burgemeester. Dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt ook bevestigd aan onze redactie. Het ziet ernaar uit dat de vondelingenschuif wel zal kunnen opengaan, aangezien de nieuwe burgemeester Ridouane Chahid (PS) het initiatief wél genegen is. “Ik heb liever dat een kind terecht komt op een plek waar het een toekomst krijgt dan dat het ergens wordt achtergelaten. Maar we zullen eerst moeten bekijken of we een legale manier kunnen vinden om dit te verwezenlijken.”
“Zo moet er een duidelijk wettelijk kader komen met specifiek protocol over wat er moet gebeuren met de baby eenmaal het in de vondelingenschuif is gelegd. Wie neemt de verantwoordelijkheid? Wie schrijft het kind in bij de gemeente? Wat is het advies van Kind & Gezin en van de Franstalige tegenhanger l'Office de la Naissance et l'Enfance? Welke procedures moeten er volgens het parket voorzien worden? Ook moet het gebouw van de vzw Corvia conform de stedenbouwkundige en sanitaire richtlijnen gemaakt worden. Dat is nu niet het geval.” Chahid plant hierover deze maand nog een overleg met vzw Corvia. “We moeten vooral waken over de rechten van het kind.”
'We hebben gelijk gekregen, we mogen openen, maar ik wacht eerst het overleg met de burgemeester af.'
Gelijk gekregen
Mathilde Pelsers van vzw Corvia reageert alleszins blij, maar blijft na de hele controverse liever voorzichtig. “We hebben gelijk gekregen, we kunnen opengaan. We zijn verheugd dat we zulke kinderen zo een toekomst zullen kunnen geven. Maar ik wacht het overleg met de burgemeester af voor ik verdere uitspraken doe. Ik heb alleszins het gevoel dat de nieuwe burgemeester het initiatief wel genegen is.”
Op de website van de vzw staat vermeld dat “alle procedures klaar zijn.” Zo zou “achter de vondelingenschuif een bed staan met de conciërge en zou een alarm afgaan zodra het luik van buitenaf ontgrendeld wordt. De conciërge wacht 15 minuten voor hij de baby ophaalt, dat geeft degene die de baby in de schuif legt tijd om afscheid te nemen en ongemerkt te vertrekken. Na een kwartier moet een lijst contactpersonen gebeld worden, waaronder de politie, een arts en een maatschappelijk werker.”
Lees meer over: Evere , Samenleving , Kansarmoede
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.