Maité Meeus (balance ton bar)

| Maité Meeus, oprichter van het platform #BalanceTonBar

Na jaar stilte is 'Balance Ton Bar' terug met getuigenis over seksueel geweld in Brussel

Rojin Ferho
© BRUZZ
17/11/2023

Een jaar lang bleef het stil op de – eens zo levendige - Instagrampagina ‘Balance Ton Bar’. Daar is deze week verandering in gekomen met een nieuwe getuigenis over seksueel geweld in Brussel. Een 22-jarige vrouw zou gedrogeerd zijn in een bekende bar in het centrum en nadien meegesleept naar de kelder van een nachtwinkel. “Haar getuigenis heeft mij doen beseffen dat er nog altijd niets fundamenteel veranderd is ”, zegt oprichter Maïté Meeus.

De getuigenis komt van een 22-jarige Amerikaanse vrouw die in februari naar Brussel is verhuisd. Een dag na haar aankomst gaat ze uit en wordt ze gedrogeerd in een bekend toeristisch café in Brussel. Vervolgens wordt ze, samen met haar vriendin, door twee mannen meegesleept naar een nachtwinkel iets verderop. Daar wordt ze door de mannen meteen naar de kelder geleid.

“Eén van die mannen heeft geprobeerd mij aan te randen”, zo getuigt de vrouw op de Instagrampagina van 'Balance Ton Bar'. “Mijn vriendin voelde zich erg ziek door de drugs, dus haar lieten ze gelukkig met rust. Uiteindelijk zijn we op het nippertje kunnen ontsnappen."

Twee dagen later dient ze een klacht in bij de politie. “Ze brachten mij naar het ziekenhuis waar ik medisch onderzocht werd en vroegen mij een verklaring af te leggen, maar al snel had ik de indruk dat die niet serieus genomen werd.”

In de weken die volgen heeft de Amerikaanse verschillende pogingen gedaan om de daders bij de politie te identificeren. "Maar ik herkende geen enkele foto”, zegt het slachtoffer. Zes maanden later hoort ze dan dat haar zaak zou zijn geseponeerd.

Een zedendossier kan meer tijd in beslag nemen, omdat het niet altijd gemakkelijk is om bewijsmateriaal te verzamelen.

Yasmina Vanoverschelde, woordvoerder Brussels parket

Dat laatste feit klopt niet volgens het Brussels parket. “De zaak is namelijk nog altijd lopende”, reageert Yasmina Vanoverschelde, woordvoerder van het Brussels parket. “De advocaat en het slachtoffer zijn daarover op de hoogte gebracht.”

Waarom het dossier na tien maanden nog altijd lopende is, heeft volgens het parket te maken met de gevoeligheid van het dossier. “Zedenzaken worden anders behandeld, net omdat ze zo gevoelig liggen. Soms is het moeilijk om bewijsmateriaal te verzamelen, het kan dus meer tijd in beslag nemen”, volgens Vanoverschelde.

Verontwaardiging

Intussen lokt de getuigenis veel reacties uit op het #BalanceTonBar-platform op Instagram. Die gaan van “Justitie bestaat niet in Brussel” over “Wat een horror” tot “Dit verbaast mij niets van de bar in kwestie”. In de voorbije dagen heeft het café enkele slechte recensies gekregen, waaronder oproepen aan klanten om je drankje niet uit het oog te verliezen.

De verontwaardiging is vooral groot bij Maïté Meeus, oprichter van Balance Ton Bar. “Toen ik deze getuigenis las, besefte ik dat er nog altijd niets fundamenteel veranderd is”, klinkt het. “Ik heb daarom beslist om opnieuw actief bezig te zijn met mijn platform, want dit zijn zaken die aandacht verdienen. Het kan toch niet zijn dat zoiets vandaag nog gebeurt, na alle inspanningen die wij gedaan hebben?”

'Het kan toch niet zijn dat zoiets vandaag nog gebeurt, na alle inspanningen die wij al hebben gedaan?'

Maïté Meeus, oprichter Balance Ton Bar

Maïté Meeus (balance ton bar)

Het waren uitgerekend die inspanningen die ervoor zorgden dat Meeus het afgelopen jaar een pauze nam. “Ik zat er mentaal onderdoor”, vertelt ze. “Al de getuigenissen lezen en verwerken, een luisterend oor zijn voor de slachtoffers terwijl ik er helemaal alleen voor stond, zonder vrijwilligers, dat vrat aan me.”

Naast Balance Ton Bar, werkt Meeus intussen ook bij hulporganisaties die vrouwen ondersteunen bij seksueel geweld. “Ik heb mij een jaar vooral daarop gefocust, maar nu ben ik klaar om er opnieuw in te vliegen."

Balance ton quoi?

Balance Ton Bar is een Instagrampagina waar slachtoffers getuigenissen delen over seksueel geweld in het Brusselse nachtleven.

Het platform is in 2021 ontstaan, na getuigenissen over seksueel geweld in El Café en Waff Café, twee bars in Elsene. Die getuigenissen hebben tot tal van protesten geleid, en uiteindelijk ook tot de sluiting van de twee complexen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , balance ton bar , Maïté Meeus , seksueel geweld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni