De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, worden met twee weken verlengd tot 19 april. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) gezegd op een persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad. De scholen zullen ook tijdens de paasvakantie opvang voor kinderen voorzien.
Nationale Veiligheidsraad verlengt maatregelen met 2 weken
De huidige maatregelen blijven dus van kracht tot 19 april, het einde van de paasvakantie. Tijdens de paasvakantie zal nog altijd opvang op scholen mogelijk zijn. Daarna zouden de maatregelen, na een nieuwe evaluatie door de Nationale Veiligheidsraad, opnieuw met twee weken verlengd kunnen worden tot 3 mei.
Wilmès benadrukte tijdens haar persconferentie nogmaals wat wel en niet mag tijdens deze periode: "De bedoeling is om in beweging te blijven en niet om urenlang in een park te blijven. Na de activiteit moeten mensen terugkeren naar hun huis. Wie zich niet aan de regels houdt, wordt gesanctioneerd. Het is ook zeker niet de bedoeling om naar de Ardennen of de zee te trekken." Boetes zullen per direct via bankkaart geïnd kunnen worden.
Ze waarschuwde jongeren nogmaals geen lockdownfeestjes te organiseren. "We hebben na de feestjes voor de maatregelen ingingen veel jongeren in het ziekenhuis teruggezien."
Verder benadrukte Wilmès opnieuw dat er getelewerkt moet worden wanneer dat mogelijk is. "Daarop hebben al controles plaatsgevonden en we zullen blijven controleren. Bedrijven die de richtlijnen niet volgen, zullen gesanctioneerd worden."
De maatregelen van 2 weken geleden
Er worden dus geen nieuwe maatregelen genomen. Dat betekent dat iedereen zoveel mogelijk thuisblijft en contacten met andere personen probeert te vermijden. Verplaatsingen naar het werk zijn toegelaten. Verder is het nog toegestaan om naar voedingswinkels, de dokter, het postkantoor, de bank, apotheek, om te tanken of om mensen in nood te helpen.
Sporten en bewegen wordt aangemoedigd. Je mag met gezinsleden of één vriend gaan lopen, wandelen of fietsen. In groep afspreken mag niet. Samenscholingen zijn sowieso verboden.
Alle niet-essentiële winkels en handelszaken blijven gesloten. Dat geldt ook voor cafés en restaurants. Markten blijven verboden, alleen onmisbare voedingskramen mogen blijven staan. Voedingswinkels, apotheken, dierenvoedingwinkels en krantenwinkels mogen wel openblijven.
Telewerken blijft aanbevolen voor iedere functie waarin dat mogelijk is. Alleen bedrijven in cruciale sectoren worden uitzonderingen gemaakt.
Ook de lessen op school blijven opgeschort. Opvang op school blijft, ook tijdens de paasvakantie, mogelijk voor mensen die hun kinderen niet thuis kunnen opvangen.
Alle evenementen, van recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische aard blijven ook tot 19 april verboden. Niet-essentiële reizen naar het buitenland blijven ook verboden.
De politie zal streng toezien op naleving van de maatregelen. Wie de maatregelen niet naleeft, riskeert een gevangenisstraf van 3 maanden en een boete tot 4.000 euro. Er hangt ook een strafrechtelijke veroordeling en een strafblad aan vast.
De maatregelen lijken vooralsnog effect te hebben, zei viroloog Steven Van Gucht tegenover de VRT. "We zien dat de exponentiële groei van de curve afgeremd wordt."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Politiek , corona , coronavirus , coronacrisis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.