De Interministeriële conferentie rond vrouwenrechten waarschuwt voor een hoger risico op partnergeweld nu vrouwen in een gewelddadige thuissituatie vaker in huis moeten blijven door de coronacrisis. "Voor sommige vrouwen kan de quarantaineperiode uitdraaien op een drama", zegt voorzitster Nawal Ben Hamou, die de conferentie komende donderdag samenroept over de kwestie.
Nawal Ben Hamou waarschuwt: 'Hoger risico op partnergeweld'
De interministeriële conferentie rond vrouwenrechten zag eind vorig jaar het levenslicht op initiatief van Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS). De andere regeringen in ons land schaarden zich achter het idee. Bedoeling is om verschillende keren per jaar samen te komen om na te gaan hoe ver het staat met de maatregelen uit het Nationaal Actieplan Gendergerelateerd Geweld voor de periode 2020-2024 en om een gecoördineerd beleid uit te werken voor heel België.
De coronacrisis is nu de eerste zorg voor de interministeriële conferentie, laat voorzitster Ben Hamou zondag weten. Zeker nu de Nationale Veiligheidsraad heeft beslist om de periode waarin we met z'n allen zo veel mogelijk thuis moeten blijven te verlengen tot en met 19 april. Die maatregelen zijn "absoluut noodzakelijk", maar tegelijkertijd verhoogt het risico op partner- en intrafamiliaal geweld, omdat de spanningen binnen het gezin kunnen oplopen, klinkt het.
Gecoördineerde interventie nodig
"Het is niet eenvoudig om thuis opgesloten te zitten", zegt Ben Hamou. "Dat is zeker zo voor vrouwen die al een ingewikkelde relatie hebben. Voor sommige van die vrouwen kan de quarantaineperiode uitdraaien op een drama. Wanneer de slachtoffers afgezonderd zijn samen met hun geweldpleger, kan het bijzonder moeilijk zijn om dat geweld te signaleren."
Ben Hamou vraagt om gecoördineerde interventie- en ondersteuningsvormen uit te werken om vrouwen in België die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld toch zo goed mogelijk te beschermen. Komende donderdag vergaderen de vertegenwoordigers van de twaalf ministers die deel uitmaken van de interministeriële conferentie om een stand van zaken op te maken, zij het via videoconferentie. De conferentie buigt zich daarnaast ook over problemen voor alleenstaande vrouwen, hun sociaaleconomische situatie en de toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg, klinkt het.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Nawal Ben Hamou , brusselse vrouwen , geweld tegen vrouwen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.