Nederlandstalig onderwijs rondt kaap van 40.000 leerlingen
In vergelijking met het vorige schooljaar werden er opnieuw extra inschrijvingen opgetekend, zowel in het kleuter, het lager, als het middelbaar onderwijs. Dat blijkt uit cijfers die brusselnieuws.be opvroeg bij Guy Vanhengel (Open VLD), binnen de VGC bevoegd voor Onderwijs.
Het totaal aantal leerlingen steeg tot 40.038, de eerste keer dat die kaap gerond wordt en een stijging van twee procent in vergelijking met vorig schooljaar. Tegenover 2002, toen er nog ruim 32.000 leerlingen in het Nederlandstalig onderwijs zaten, valt er een stijging te noteren van meer dan 18 procent.
In het lager onderwijs kwamen er het meeste scholieren bij: plus 3,6 procent tot 15.411 leerlingen. Het kleuteronderwijs groeide met 1,8 procent tot een totaal van 10.553. Vooral in de onthaalklas en de eerste kleuterklas zitten er meer bengels.
Het buitengewoon onderwijs is de enige tak die leerlingen verliest, dat aantal daalt met 0,9 procent tot 1.443.
De groei van het Nederlandstalig onderwijs komt er terwijl ook de Brusselse bevolking groeit. "Het afgelopen jaar hebben wij alles uit de kast gehaald om extra plaatsen in de scholen te creëren als antwoord op de demografische druk, " zegt Vanhengel. "Dat vertaalt zich in de cijfers. Ik zie dit als een teken dat ons investeringsbeleid rendeert en dat de kwaliteit van ons onderwijs nog steeds erg gewaardeerd wordt".
'Promotie BSO en TSO werpt vruchten af'
Het middelbaar onderwijs knoopt eveneens verder aan met groei, zij het een bescheiden 0,6 procent. Twee jaar geleden kende het middelbaar nog een dip en ook in 2008 daalde het leerlingenaantal al eens. Op 1 september zaten er 12.631 leerlingen in het middelbaar.
Het ASO verliest wel een beetje terrein ten voordele van het Beroeps- en Technisch Secundair Onderwijs. "Onze volgehouden inspanning om het technisch en beroepsonderwijs te promoten begint zijn vruchten af te werpen", concludeert Vanhengel.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.