De Brusselse Nederlandstalige bibliotheken breiden hun collectie in sommige vestigingen uit met Arabische en Roemeense boeken. Dat laat de cel Streekgericht Bibliotheekbeleid van de VGC weten aan onze redactie.
Nederlandstalige bibs breiden uit met Arabische en Roemeense collectie
“Het Vlaamse decreet rond de bibliotheken schrijft voor dat de collectie voor drie kwart uit Nederlandstalige boeken moet bestaan, tot een kwart mag anderstalig zijn”, zegt coördinator Anne Tissen van de cel Streekgericht Bibliotheekbeleid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).
“De Brusselse bibs halen dat percentage absoluut niet”, zegt Tissen. Een jaar geleden waren negen op de tien boeken in alle aangesloten bibs van het netwerk Nederlandstalig.
Het resterende tiende deel bestond voor 61 procent uit Engelstalige boeken, 19 procent Franstalig, 6 procent Duitstalig en 5 procent Spaanstalige.
‘Ingebed in de buurt’
En dat terwijl in de Brusselse gemeenten natuurlijk grote groepen met andere moedertalen leven. “Diversiteit is eigen aan de Brusselse situatie”, zegt Tissen. “Een bibliotheek moet ingebed zijn in haar buurt en inspelen op de vragen die ze krijgt.”
De cel Diversiteit binnen Streekgericht Bibliotheekbeleid besloot daarop, in overleg met de bibliotheken, de collectie uit te breiden met andere talen. “Het doelpubliek vraagt dat ook.”
In drie Brusselse bibliotheken komt er een Arabische collectie: die van Sint-Joost, Molenbeek en Sint-Gillis, niet toevallig drie gemeenten met een vrij grote groep bewoners met roots in de Maghreb. In Sint-Gillis staan de Arabische kinderboeken al te blinken, in de andere twee lopen nog gesprekken over de vorm en inhoud van de collectie.
Veel Roemenen
Daarnaast voorziet het netwerk van de Brusselse Bibliotheken op vrij korte termijn, ook nog dit voorjaar, een collectie met Roemeense boeken.
“Dat is een bevolkingsgroep die zeer sterk toeneemt, en dus een behoefte die ontstaan is vanuit de realiteit”, zegt de coördinator van de cel Streekgericht Bibliotheekbeleid. Omdat de gesprekken daarover nog volop lopen, kan Anne Tissen nog niet zeggen in welke gemeenten de Roemeense collectie te raadplegen zal zijn.
Meertaligheid
Lees meer over: Samenleving , Cultuurnieuws , Meertaligheid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.