Goed bestuur, een geslaagde uitvoering van het Winterplan en een sterke band creëren met de teams op het terrein. Het zijn drie agendapunten waarop de nieuwe raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial hoog wil inzetten. In tegenstelling tot het vorige bewind zal de directie deze keer geen zitpenningen meer ontvangen.
Nieuwe raad van bestuur Samusocial ontvangt geen zitpenningen
Kiezen voor behoorlijk en goed bestuur is voor de nieuwe leden van de raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial een beetje een open deur intrappen. Na het schandaal rond de royale vergoedingen die voormalig burgemeester Yvan Mayeur en bestuurslid Pascale Peraïta ontvingen voor hun werk bij de vzw, is er bij de organisatie inderdaad nood aan een degelijk beleid.
Op een persconferentie vertelde de leiding van Samusocial dat er in de eerste plaats sterk zal worden ingezet op het Winterplan. Daarnaast moet de band met de teams op het terrein opnieuw aangehaald worden. Die was door de gebeurtenissen van de afgelopen maanden geheel onder het vriespunt gezakt.
De zaak-Peraïta
Verder moet ook een oplossing worden gezocht voor de situatie rond Pascale Peraïta. Die liet onlangs weten graag te willen terugkeren als directrice bij de daklozenorganisatie.
De raad van bestuur zegt echter dat ‘het momenteel voor mevrouw Peraïta niet mogelijk is om uit eigen beweging haar voormalige functie opnieuw uit te oefenen’. Op de bijeenkomst werd ook getwijfeld aan het bestaan van een geldige arbeidsovereenkomst.
“De arbeidsovereenkomst kan, in de veronderstelling dat deze toch bestaat, niet opnieuw gelden zonder voorafgaand formeel akkoord van Samusocial. Onze advocaat voert geenszins vertrouwelijke onderhandelingen met de advocaat van mevrouw Peraïta, niet over haar terugkeer, en evenmin over de uitbetaling van een uittredingsvergoeding.”
Ontsnappingsroutes
Als Samusocial aan een uittredingsvergoeding voor de ex-OCMW-voorzitster wil ontsnappen, zijn er wel een paar mogelijkheden. Professor arbeidsrecht aan de VUB Wilfried Rauws zet ze voor BRUZZ even op een rijtje.
“In de eerste plaats zou de organisatie kunnen argumenteren dat haar directiefunctie tijdens het onbetaald verlof is ingevuld door iemand anders en dat het zo juridisch onmogelijk is dat ze haar functie op korte termijn weer opneemt, als dat natuurlijk het geval was.”
“Verder kan Samusocial ook aanvoeren dat het moreel onmogelijk is, gelet op de maatschappelijke turbulentie, dat zij haar taak terug opneemt. Tot slot kan de oude vzw ook ontbonden worden, maar dat is niet zo eenvoudig als het klinkt en vergt veel tijd.”
Samusocial
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Politiek , Samusocial
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.