De moslimgemeenschap hult zich dit weekend in feestelijke kledij en schuift aan bij de halalslagerij. Van zaterdag tot en met maandag vieren de moslims het Offerfeest. Traditioneel gebeurt dat met vers geslacht schaap, maar aan de Abattoir wordt dit weekend niet geslacht. Wie toch een stuk schaap wil dat na het gebed is geslacht, moet wachten op leveringen uit... Schotland.
Offerfeest start zaterdag, maar ritueel schapenvlees komt pas zondag aan
Eerst de traditie: met het Offerfeest slachten islamitische gezinnen volgens de overlevering een schaap om te verdelen met familie, buren en vooral armere mensen. “Oorspronkelijk was het de bedoeling dat je een schaap slachtte voor armen die anders nooit vlees aten,” legt een Schaarbeekse moskeemedewerker uit. De rituele slachting hoort pas na het ochtendgebed plaats te vinden op de eerste dag van het Offerfeest. Dat is dit jaar deze zaterdag om 7 uur ’s ochtends.
In Brussel gebeurt die solidariteit tegenwoordig minder met een heel schaap, maar via giften aan het buitenland. Allerhande organisaties ondersteunen het slachten van schapen in Marokko, Turkije of landen als Indonesië, bedoeld om daar voedsel te verdelen. Een volledig schaap doneren in Turkije kan bij Diyanet bijvoorbeeld voor een bedrag van 125 euro. Of je kan bij bepaalde slagerijen een kleinere portie vlees kopen en meteen een donatie doen voor anderen.
"Wij slachten niet op zaterdag en zondag, dus in de winkels zal zaterdag alleen vlees liggen dat al op vrijdag is geslacht"
Een verschil met vorige jaren is dat het Offerfeest dit jaar in het weekend valt, twee sluitingsdagen voor het slachthuis Abattoir in Anderlecht. Dat is de enige plek waar onverdoofd slachten nog mogelijk is in ons land, overigens doorheen het hele jaar. “Wij slachten niet op zaterdag en zondag, dus in de winkels zal zaterdag alleen vlees liggen dat al op vrijdag is geslacht,” zegt Abattoir-woordvoerder Paul Thielemans. Dat wil zeggen, voor het gebed. Voor het Offerfeest wordt al enkele jaren geen tijdelijke slachtplaats meer ingericht in Brussel. Wie de echte traditie nog wil volgen, moet dus wachten op geïmporteerd vlees uit het buitenland.
Schotland
Dat doen de winkels aan het slachthuis via groothandels. “Ik verwacht zondag acht à negen vrachtwagens uit Schotland en Ierland, toch goed voor enkele honderden karkassen,” zegt Thielemans. Het zijn landen met sowieso veel schapenteelt. De schapen worden daar zaterdag dus ritueel geslacht na het gebed, gaan de boot op, passeren vervolgens de Franse douane en komen dan aan in Brussel, omstreeks zondagmiddag.
Veel moslims zullen daar niet op wachten, leert een rondvraag. Heel wat moslims plaatsten deze week al een bestelling bij hun vaste slager om zaterdag op te halen. “Als het vlees niet in België geslacht is, weten we toch niet of het ritueel goed is gebeurd,” klinkt het bij Hicham Boucherie in Jette, die dit jaar geen eigen bestellingen organiseert. De halalslager eet zaterdag trouwens kalf met zijn gezin, geen schaap. “Er zijn ook veel gezinnen die geen vlees meer bestellen voor zichzelf, maar alleen aan het buitenland doneren,” zegt het Schaarbeekse moskeelid.
Omwille van de zomervakantie brengen veel Brusselse moslims het Offerfeest dit jaar trouwens bij familie in het buitenland door. Abattoir verwacht in het algemeen maar een licht hogere vraag naar vlees. “Misschien worden er maandag wel wat meer dieren geslacht dan op andere maandagen,” zegt Thielemans.
In welke mate er alsnog thuis of elders geslacht wordt in Brussel, is onduidelijk. In 2020 ontdekte de politiezone Brussel-Zuid een tiental illegale slachtingen tijdens het Offerfeest.
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Abattoir , NV Abattoir , slachthuis anderlecht , Offerfeest
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.