Passagiers met mondmaskers op Brussels Airport, als bescherming tegen het coronavirus (covid-19)

| Passagiers met mondmaskers op Brussels Airport, als bescherming tegen het coronavirus (covid-19.)

Ook Brussel wil verplichte quarantaine voor terugkerende reizigers uit coronagebieden

NAC
© BRUZZ
07/07/2020

Reizigers die terugkeren uit risicogebied, moeten in quarantaine. Het Brussels Gewest volgt daarin wellicht de aanpak van Vlaanderen, zegt Inge Neven, hoofd van de gezondheidsinspectie van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Voorlopig is het nog niet verplicht, maar het gewest werkt aan een wettelijke omkadering.

Om te vermijden dat het coronavirus zoals na de krokusvakantie vanuit het buitenland ons land weer binnenkomt, besliste De Risk Management Group (RMG) maandag dat Belgen die terugkeren uit een gebied waar het coronavirus weer toeneemt in zelfquarantaine moeten gaan en getest zullen worden. Wie in een risicogebied zoals Catalonië verbleef waar het virus recent opflakkerde, zou dezelfde status krijgen als hoogrisicocontacten van covid-19-patiënten. Daarbij zouden terugkerende reizigers zélf een quarantaine van twee weken in acht moeten nemen.

Door onze bevoegdheid kunnen we de quarantaine wél afdwingen voor besmettelijke personen.

Inge Neven, crisismanager Test & Trace

Probleem met die maatregel is dat de quarantaine op dit ogenblik wettelijk nog niet verplicht kan worden. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) rekent daarom in de eerste plaats op ‘ieders burgerzin’ om zich aan de quarantaine te houden. “Er is minstens een morele verplichting” zei hij desgevraagd in Terzake. Wel onderzoekt Vlaanderen of de quarantaine niet wettelijk verplicht kan worden.

Het Brussels Gewest zal eenzelfde aanpak hanteren, reageert Inge Neven, coördinator van de gezondheidsinspectie Brussel van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. "Het enige verschil is dat wij door onze bevoegdheid als gezondheidsinspectie die quarantaine volgens ons wettelijk kader wél kunnen afdwingen voor besmettelijke personen." Dat zou betekenen dat mensen bijvoorbeeld een boete kunnen krijgen als ze naar buiten gaan met symptomen.

"Of we dat effectief zullen doen, zal ook op federaal niveau besproken worden. Het is niet de bedoeling cavalier seul te spelen," zegt Neven. Voor mensen die uit risicogebieden terugkeren zonder symptomen zijn op dit moment nog geen formele afspraken vastgelegd.

App voor contact tracing

Vanaf september zal ook de app voor contactopsporing in heel België beschikbaar zijn, meldde Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing & Tracing op Radio 1. De app blijft vrijwillig en zal werken via bluetooth. Wie besmet is, zal van zijn arts een code krijgen om in te geven in de app. Die zal vervolgens een melding sturen naar iedereen met wie je nauw contact hebt gehad. “Ook daar zal het Brussels Gewest dezelfde regels toepassen als Vlaanderen of Wallonië”, aldus Neven nog. “Het kan enkel werken als we de aanpak op elkaar afstemmen.”

Buitenlandse Zaken is gevraagd informatie over de risicogebieden te plaatsen op diplobel.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Veiligheid , coronavirus , quarantaine , buitenlandse reizen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni