| Zowel Wetstraat 16 als het Egmontpaleis krijgen verlichting in de regenboogkleuren naar aanleiding van IDAHOT.

Ook Wetstraat 16 hult zich in regenboogkleuren voor Dag tegen Homofobie en Transfobie

© Belga
15/05/2021
Updated: 16/05/2021 12.02u

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT) maandag zal het kabinet van de premier in de Wetstraat 16 de komende avonden verlicht worden in de regenboogkleuren. De verlichting kadert in het project RainbowCity.Brussels dat een boodschap van diversiteit, inclusie en solidariteit wil uitdragen, meldt het kabinet van premier De Croo. Ook het Egmontpaleis doet mee, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat er gehuisvest is.

Elk jaar in mei tooit Brussel zich in de periode rond IDAHOT in de regenboogkleuren. Dat is dit jaar niet anders. Alleen gebeurt dat door de coronacrisis op een andere manier. Niet met een grote Pride-optocht, wel door Brussel in de regenboogkleuren te hullen, met vlaggen en projecties. Dit jaar zal ook het Kabinet van de eerste minister 's avonds verlicht worden in de regenboogkleuren.

"Liefde is liefde. In ons land moet iedereen zichzelf kunnen zijn, wat ook je seksuele voorkeur of genderidentiteit is", aldus premier Alexander De Croo (Open VLD). "De regenboogkleuren zijn een krachtig symbool voor die diversiteit. We zijn niet allemaal hetzelfde. We denken niet allemaal hetzelfde. Maar we zijn wel allemaal mensen met dezelfde grondrechten. In ons land past geen discriminatie om wie je bent, welke afkomst je hebt of wie je liefhebt. Die boodschap zetten we deze maand extra kracht bij."

Egmontpaleis

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) onderstreept de voortrekkersrol die België internationaal blijft spelen in de strijd tegen discriminatie op grond van seksuele geaardheid, genderidentiteit of -expressie en seksuele kenmerken.

"Dit is een duidelijk signaal om te tonen dat wij ons binnen het Belgische buitenlandse beleid inzetten voor diversiteit en gelijkheid voor iedereen, zonder discriminatie op basis van geslacht, seksuele identiteit of seksuele geaardheid. Deze vrijheid om te zijn en lief te hebben wie men wil, moet universeel zijn en wij blijven er dan ook aan werken", klinkt het.

In de afgelopen decennia is de bescherming van LGBTI-personen gestaag uitgebreid. Toch worden zij op tal van plaatsen in de wereld geconfronteerd met ernstige vormen van discriminatie, intimidatie, geweld en doodsbedreigingen.

Gelijke behandeling en bescherming

Op sommige plaatsen, zelfs in Europa, is er dan ook sprake van regressie. Daarom blijft doorgedreven aandacht voor wettelijke en beleidshervormingen nodig om gelijke behandeling en bescherming voor alle LGBTI-personen na te streven, aldus het ministerie.

"Door onze stem te laten horen over LGBTI-rechten laten we zien dat we onverminderd blijven streven naar gelijke behandeling", klinkt het verder. "Zowel in bilaterale contacten als in internationale fora zal België blijven ijveren voor de universele eerbiediging van de mensenrechten voor alle mensen, ongeacht hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. We willen tonen dat we begaan zijn met het lot van elke mens, we willen het signaal geven dat we er voor hen zijn om dit punt te blijven maken."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni