Onder meer rond de slachthuizen van Anderlecht zijn de Roemenen sterk verankerd. Zo zijn er verschillende Roemeense slagerijen gevestigd.

Opmars Roemenen blijft duren: voor het eerst talrijker dan Marokkanen

© BRUZZ
22/02/2018

Het is een demografische evolutie die niet valt te stuiten: Roemenen migreren beduidend graag en menigvuldig naar Brussel. Meer zelfs, hun opmars is zo aanzienlijk dat ze nu ook de Marokkanen voorbijgaan in de ranking van talrijkst vertegenwoordigde nationaliteiten.

De nationaliteitenranking rangschikt niet-Belgische nationaliteiten naargelang het aantal onderdanen in Brussel. De grootste groep niet-Belgen in Brussel zijn de Fransen. Hun aandeel bedraagt 15,2 procent van het totale aantal niet-Belgen in Brussel, zo leren cijfers voor 2017 van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA).

Daarna komen al de Roemenen, goed voor 9,3 procent van de bijna 415.000 Brusselaars met een buitenlandse nationaliteit. Op drie staan nu de Marokkanen (9,0 procent). In totaal zijn er 179 nationaliteiten vertegenwoordigd in Brussel.

Let wel: het gaat om mensen die niet de Belgische nationaliteit bezitten. Belgen met een migratieachtergrond zijn hier dus niet meegeteld. Meer dan een derde van de Brusselaars heeft niet de Belgische nationaliteit.

Overigens komen de Grieken voor het eerst sinds 2007 weer de top 10 binnen. Daarmee zijn er net iets meer Grieken dan Congolezen in Brussel.

Het land heeft een traditie van Franstalig onderwijs. Dat maakt Brussel, net als Frankrijk, interessant vanwege de Franstalige scholen, universiteiten en jobs.

De opmars van de Roemenen ging de voorbije jaren niet onopgemerkt. Er kwamen Roemense slagers en kruideniers in het straatbeeld en verschillende Roemeense verenigingen en sportclubs zagen het levenslicht. Nieuwkomers zijn vaak twintigers, wat maakt dat het om een jonge en dynamische gemeenschap gaat. (Lees verder onder de grafiek)

Franstalige traditie

Demografen wezen in het verleden al op enkele factoren waarom Brussel zo in trek is bij Roemenen. Roemenië gaat het economisch niet geweldig voor de wind. Vertrekken is een keuze voor de droom van een beter leven. Ook heeft het land een traditie van Franstalig onderwijs. Dat maakt Brussel, maar ook Frankrijk, interessant met Franstalige scholen, universiteiten en jobs.

Sinds de Roemeense toetreding tot de EU in 2007 kunnen Roemenen naar België reizen en hier verblijven. Aanvankelijk was een werkvergunning vereist. Sinds 2014 kunnen ze zich hier vestigen zonder restricties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Roemenen , marokkanen , bevolkingsgroep , multicultureel , demografie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni