Maanden wachten op nieuwe krachten, honderden vacatures die blijven openstaan: Selor, dat instaat voor de selectie bij de overheid, kan de vraag niet aan. Federale diensten en instellingen krijgen bijgevolg hun openstaande vacatures maar moeizaam ingevuld.
Overheidsdiensten kreunen onder personeelstekort
Daarover bericht De Standaard maandag.
De krant haalt voorbeelden aan bij het AfricaMuseum in Tervuren en de Koninklijke Sterrenwacht, maar evenzeer bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), het Rijksarchief, de FOD Financiën en de Regie der Gebouwen.
Doorlooptijd van 402 dagen
Het rekruteren van een medewerker bij het KBIN duurt zes tot vijftien maanden. Financiën zegt zowat duizend posities niet te kunnen invullen door een gebrek aan kandidaten die in de proeven slagen. Bij de Regie der Gebouwen staan tweehonderd vacatures langdurig open.
Uit het jaarrapport 2018 van Selor blijkt dat het soms langer dan een jaar duurt voor een vacature ingevuld is. De doorlooptijd voor vacatures met publicatie loopt op tot 279 dagen bij de Sterrenwacht, 367 dagen bij het KBIN en zelfs 402 dagen bij de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.
Selor kampt zelf met tekort
"Dat het zo lang duurt, is deels toe te schrijven aan reglementaire zaken, zoals de publicatietermijn", zegt Koen Verlinden, business unit manager van Selor. "Wij hebben hetzelfde probleem als onze klanten: te weinig volk."
De oorzaak daarvan ligt volgens Verlinden bij een regeringsbeslissing uit 2012 om behalve het statutaire ook het contractuele overheidspersoneel via de selectiedienst te laten passeren. "Dat leidde tot veel meer werk, maar ons personeelsbestand is niet mee gegroeid."
Lees meer over: Samenleving , Selor , overheidsdiensten
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.