Parckfarm, de tijdelijke stadsboerderij die in het nieuwe park achter Thurn & Taxis verrees in het kader van Parckdesign, wordt na de zomer niet ontmanteld. Vanwege het grote succes is beslist om nog een jaar door te gaan.
Parckfarm niet ontmanteld na zomer
Lees ook: Eerste honingoogst in park Thurn & Taxis
Met het festival Parckdesign wil Leefmilieu Brussel telkens nieuwe publieke stadsruimtes onder de aandacht brengen. Dit jaar werd voor het nieuwe stuk park onder de Jubelfeestbrug het project Parckfarm bedacht, een reeks installaties rond lokale landbouw en culinaire experimenten.
Pronkstuk is het Farmhouse, een uit de kluiten gewassen, glazen serre waar eenvoudige gerechten geserveerd worden. Die kunnen op de banken binnen en buiten, maar ook aan de reusachtige landschapstafel genuttigd worden.
Voorts is er de moestuin, de dierenboerderij Kotkot, de brood- en pizzaoven van Abdel, het kleurrijke bijenhuis, het lichtkunstwerk van Hidde van Schie onder de brug en ook de Farmtruck, een bestelwagen die de link legt met landbouwers en moestuinen uit de buurt en die ook omgevormd kan worden tot atelier- en filmruimte.
Parckfarm was van bij de start in mei een groot succes in de wijk. Heel wat wijkbewoners komen buurten in het Farmhouse en zetten zich actief in, bijvoorbeeld door mee zorg te dragen voor de kippen en schapen.
Normaal gesproken zou Parckfarm na een internationaal colloquium en groot feest op 20 september afgebroken worden. Maar nu het initiatief zo enthousiast onthaald is, wil Leefmilieu Brussel het gros van de installaties laten staan.
Alleen de Cubious, een kweektuin voor krekels en paddestoelen, verdwijnt, alsook het droogtoilet, het zogenaamde Schijtpaleis. “Dat vergt te veel onderhoud,” zegt Martine Cantillon van Leefmilieu Brussel. “De rest willen we een jaar laten staan. We gaan hierover een overeenkomst sluiten met Parckfarm T&T, de vzw die opgericht werd om de buurt zo veel mogelijk bij het initiatief te betrekken.”
Crowdfunding en subsidies
Momenteel is er bij Leefmilieu Brussel nochtans geen budget vrijgemaakt voor de voortzetting van het evenement. “Het project zal vooral moeten draaien op vrijwillige inzet. Toch zal een minimum aan subsidies nodig zijn. We zoeken daarom volop mee naar oplossingen.”
Petra Pferdmenges, die met haar architectenbureau Alive het festival mee uitdacht en ook de vzw opzette, is optimistisch over de overlevingskansen van het project. “Er is de opbrengst van de verkoop in het Farmhouse, we gaan subsidiedossiers indienen en we denken aan crowdfunding. Op die manier hopen we twee van de drie halftimers die nu voor het project werken te kunnen behouden. Bovendien waren er budgetten voorzien voor de afbraak. Die kunnen we gebruiken om in het Farmhouse een houtvuur te installeren zodat het ook geschikt is voor de winter.”
Na 21 september valt ook de nachtwaker weg, die nu vijf van de zeven nachten langskomt. Pferdmenges: “Dat wordt spannend. Maar tot hiertoe hebben we heel weinig last gehad van vandalen. Het fragiele, glazen Farmhouse bleef ongemoeid. Iedereen lijkt te beseffen dat dit huis echt van en voor de buurt is.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.