1720 Kortje spaak

Park naast Europees Parlement voortaan vernoemd naar Antoinette Spaak

26/03/2023

Het park Tuin van de burgers in Elsene zal voortaan ‘Tuin van de burgers – Antoinette Spaak’ heten als eerbetoon aan de voormalige Belgisch politica en gemeenteraadslid in Elsene. ‘De ideale plaats om hulde te brengen aan de Brusselse burger en overtuigde Europeaan die zij was.’

Ter gelegenheid van de Internationale dag van de rechten van de vrouw op 8 maart stelden de Elsense oppositieleden Gautier Calomne (MR-VLD), Anne-Rosine Delbart (DéFI) en Geoffroy Kensier (Objectif XL) voor om de Tuin van de burgers naast het Europees Parlement om te dopen ter ere van Antoinette Spaak. De in 2020 overleden Spaak was een vooraanstaande politieke figuur die sinds het begin van de jaren zeventig haar stempel drukte op bijna alle instellingen in het land.

Zo zetelde ze onder meer in het federale en Brussels Hoofdstedelijke parlement, was ze voorzitter van de Raad van de Franse Gemeenschap en tussen 1982 tot 2001 gemeenteraadslid in Elsene. Van 1979 tot 1984 en van 1994 tot 1999 was ze eveneens Europarlementariër, maar misschien is ze nog het meest bekend als de eerste vrouwelijke Belgische partijvoorzitter voor haar partij Front démocratique des Francophones (FDF).

Antoinette Spaak was echter niet onomstreden. Naast een icoon in de strijd voor vrouwenrechtenen stond ze ook bekend als een fervent verdediger van de Franse taal onder meer in Brussel. Haar bijdrage aan het "Manifest voor de Franstalige eenheid" waarin hard wordt uitgehaald naar Vlaanderen en wordt gepleit voor een vereniging van de Franstaligen tegen de Vlaamse eisen inzake een staatshervorming, schoot bij velen in het verkeerde keelgat. In 2009 weigerde ze ook om als oudste gekozen lid van het Brusselse Parlement haar eed ook in het Nederlands af te leggen, wat de beschuldigingen tegen haar versterkte dat ze "tegen Vlamingen" was. Niettemin onderhield ze steeds goede contacten met Vlaamse politici.

Hulde brengen

“Ze was een persoonlijkheid die door de hele Belgische politieke klasse unaniem werd gewaardeerd, en is een voorbeeld voor velen”, klonk het in het voorstel van de Elsense oppositieleden begin maart. “Het park in de schaduw van het Europees Parlement, waar zij zo lang heeft gezeten, een oase van groen en sereniteit in het hart van de Europese wijk, is dan ook een ideale plaats om hulde te brengen aan de Brusselse burger en overtuigde Europeaan die zij was".

Het voorstel van de oppositie werd nu ook goedgekeurd door de meerderheid (Ecolo-PS), die contact zal opnemen met het Europees Parlement, dat verantwoordelijk is voor het park, om de naamsverandering concreet te maken. Dat meldt La Capitale.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni