In overeenkomst met de gemeentes Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis gaat de politiezone Zuid investeren in Lokaal geïntegreerde veiligheidsantennes of LISA’s. Een LISA verenigt verschillende gemeentediensten en de politie op één locatie. Burgers zullen er terecht kunnen voor allerlei problemen: van een gebroken straatlicht tot huiselijk geweld.
Politiezone Zuid en gemeentes zetten in op lokale antennes
De LISA’s of Local Integrated Security Antenna’s betekenen voor de politiezone een nieuwe stap in efficiënte nabijheidspolitie volgens korpschef Jurgen De Landsheer. “Voor alle vragen in verband met overlast, schade of andere lokale problemen kunnen mensen terecht in een LISA. De antennes zullen onder de controle van een gemeentemanager staan en verenigen politiediensten met de schoonmaakdiensten, openbare werken en in de toekomst potentieel ook sociale hulpverlening.”
Met de LISA's wil De Landsheer inzetten op betere dienstverlening en lokale verankering. De zone zuid zal de komende jaren verschillende wijkcommissariaten sluiten, “wat volgens sommigen kan leiden tot juist een verlies aan lokale verbinding. Maar dat vangen we dus op met de LISA’s,” zegt De Landsheer.
De politiezone heeft afgesproken met de gemeenten dat ze haar werking zal aanpassen aan de LISA’s. Er zullen op vaste momenten agenten aanwezig zijn in de LISA en er kunnen ook afspraken gemaakt worden met specifieke politiediensten. De gemeentemanager van dienst moet de vragen van de burgers triëren zodat iedereen bij de juiste persoon terecht komt.
“We merken dat veel mensen bij de politie komen voor zaken die niet rechtstreeks met de politie te maken hebben. In een LISA zal je dus terecht kunnen met al jouw vragen lokale vragen of bezorgdheden.”
15 over 5 jaar
Daar staat tegenover dat de politie ook discreter haar werk zal kunnen doen. “Bijvoorbeeld bij intrafamiliaal geweld neemt een lokale antenne een drempel weg. Zo hoeven we, als iemand een klacht wil neerleggen, niet per se onmiddellijk ter plekke te gaan in het huis waar ook de vermoedelijke dader aanwezig is, maar kunnen we eerst een discreet gesprek hebben in een LISA.”
De eerste LISA opent de deuren in Anderlecht aan het Dapperheidsplein op 1 maart. In Anderlecht zijn reeds 8 locaties voorzien. "Anderlecht is een zeer grote gemeente met heel verschillende wijken met verschillende problemen. Dankzij de wijkantennes en de decentralisatie van de gemeentediensten zullen we hopelijk een beter zicht krijgen op wat er speelt op lokaal niveau," zegt burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps (PS). Vorst en Sint-Gillis hebben beiden al één LISA in het vooruitzicht. “Over 5 jaar zouden we graag 15 LISA’s openen,’ besluit De Landsheer.
Lokale politie-antennes zijn een veelvoorkomende strategie om meer nabijheidspolitie te creëren. LISA wijkantennes zijn anders omdat ze onder de controle van de gemeente staan en verschillende diensten verenigen, niet enkel de politie.
Lees meer over: Anderlecht , Sint-Gillis , Vorst , Samenleving , LISA , Jurgen De Landsheer
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.