cover metro beurs vuil BRUZZ1532

Premetro Beurs smerig tot 2019

Jasmijn Post, Len Buggenhout
© BRUZZ
03/08/2016

Al wie regelmatig met het openbaar vervoer naar het centrum reist, weet dat het premetrostation Beurs in een ongeziene staat van verval verkeert. De stank en plassen braaksel behoren al tot het collectieve geheugen, maar steeds vaker wordt er ook openlijk drugs gebruikt. Op de geplande renovatie is het nog even wachten. “Die zal pas tegen begin 2019 zijn afgewerkt”, zegt mobiliteitsminister Smet (SP.A).

Maandag 1 augustus, omstreeks 18 uur. Vijf van de tien roltrappen in het station doen het niet. Onderaan een van de niet-werkende trappen zit een man op een stuk karton. Hij nodigt een tweede man uit om naast hem te zitten. Enkele minuten later zijn ze met zeven. Ze halen eerst hun aluminiumfolie tevoorschijn, nadien licht een vuurtje op. Een kwartier later zit een van hen ongecontroleerd te lachen.

Het publiek dat in de ondergrondse tramhalte rondhangt, is de laatste tijd veranderd. Thuislozen hebben er altijd onderdak gevonden, en krijgen zo goed als dagelijks bezoek van straathoekwerkers en daklozenorganisaties. Maar steeds vaker vertoeven er ook drugsverslaafden, die in het zicht van voorbijgangers heroïne, crack of andere verboden middelen nemen. Ondertussen slaat de penetrante urinegeur bezoekers en toeristen in het gezicht, terwijl ze het vuilnis en braaksel op de grond trachten te ontwijken.

Geen visitekaartje
De bevoegde minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) erkent het probleem van de drugsgebruikers, maar benadrukt dat dit vooral een zaak is van de politie. Bewakers van de MIVB en agenten van de federale politie komen tot acht keer per dag langs, maar voeren amper een specifiek beleid. “Mijn doelstelling is helder: na de renovatie van het station voeren we een nultolerantie in”, aldus Smet.

Wel heeft hij het aantal inbraken van junks onder controle gebracht door een permanente nachtbewaking in te stellen.

Daarnaast beseft de minister dat het station ook inzake netheid geen visitekaartje is voor de MIVB en bij uitbreiding Brussel. Hij stelt dat er desondanks tijdens de week dagelijks bijna twaalf werkuren en in het weekend vijf en een halve werkuren aan kuisen wordt besteed.

“Maar het probleem ligt bij het gedrag van sommige mensen”, zegt Smet. “Bepaalde mensen zijn gewoon vuil en besmeuren de plek onmiddellijk nadat de kuisploeg is gepasseerd.”

Dat er evenwel vaak sporen van braaksel en vuile plekken achterblijven, zegt Smet niet. Ook de indringende urinegeur, die volgens de minister intussen in de vloerbekleding is geïmpregneerd, wordt niet aangepakt door de vloerbekleding bijvoorbeeld te vervangen.

Heraanleg voltooid in 2019
De vraag is dan waarom de renovatie zolang op zich laat wachten. In september 2012 werd het interactieve wetenschapsmuseum voor kinderen Scientastic hardhandig uit het station gezet, omdat de heraanleg van de premetrohalte volgens toenmalig minister Grouwels (CD&V) hoogdringend was.

Vier jaar later liggen er nog altijd geen plannen op tafel, ook al kondigen muurstickers sinds een tijdje aan dat de renovatiewerken voor 2016 en 2017 voorzien zijn.

“Ik durf zelfs te beweren dat het station er niet zo erg aan toe zou zijn als Scientastic al die tijd had kunnen blijven bestaan”, zegt museumdirecteur Baudouin Hubert.

Smet maakt zich sterk dat hij in het najaar de definitieve plannen zal kunnen voorstellen. De eigenlijke renovatiewerken zouden dan in januari 2017 kunnen beginnen en moeten eind 2018 of begin 2019 afgewerkt zijn.

In de plannen is ruimte voor winkels, liften en fietsenstallingen voorzien. Er moet ook een infopunt voor toeristen komen van Visit Brussels. Of Scientastic nog een plaats krijgt in het vernieuwde station, kon de minister niet zeggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni