De Raad van State heeft het verbod geschorst dat burgemeester Philippe Close (PS) had uitgevaardigd op prostitutie. Enkel de federale of gewestregering kan zo’n verbod opleggen, oordeelt de raad. Belangenvereniging Utsopi houdt haar hart vast voor nieuwe beperkingen.
Prostitutieverbod verworpen: 'Kader ontbreekt al jaren'
Twee weken geleden besloot de Stad Brussel om prostitutie op haar grondgebied te verbieden. Burgemeester Philippe Close – een notoir tegenstander van prostitutie – deed dat als aanvullende maatregel op de coronamaatregelen die eerder al werden genomen op gewestniveau. Dat had nog maar net beslist om de cafés eerder te sluiten.
De redenering van de Stad was dat het nauwe contact dat met prostitutie gepaard gaat de verspreiding van het virus in de hand werkt. De Raad van State oordeelt niet over die logica, maar stelt wel dat het niet aan één gemeente was om zo’n maatregel af te kondigen. De federale regering heeft die bevoegdheid wel, net als de Brusselse mocht blijken dat het probleem specifiek Brussels is. De beslissing van de raad kwam er na een klacht van een sekswerker en een uitbater van afwerkhotel Studio Europe in de Alhambrawijk.
Lastigere klanten
De Brusselse sekswerkers reageren opgelucht. “Het verbod duwde veel mensen in een erg precaire situatie”, legt Maxime Maes van belangenvereniging Utsopi uit. “In die mate dat velen gewoon zijn blijven werken. Dat was een verschil met de eerste golf, toen de grote meerderheid echt is gestopt.”
De prostituees hebben het sowieso al moeilijker de voorbije maanden. “Door het telewerken en de angst voor het virus zijn er duidelijk minder klanten. Veel bezoekers waren pendelaars die na het werk langsgingen in de Noordwijk.” De klanten die overbleven hebben bovendien een lastiger profiel, weet Maes. “Ze zijn vaak minder respectvol, onderhandelen over de prijs,…”.
"Sommige klanten dringen aan op seks zonder masker en willen zelfs bijbetalen."
Ook voor prostituees gelden veiligheidsvoorschriften die het coronavirus moeten indijken, zoals een maskerplicht. “De meeste sekswerkers proberen zich daaraan te houden, maar sommige klanten dringen aan op seks zonder masker en willen zelfs bijbetalen. Een beetje zoals dat ook gebeurt voor het gebruik van een condoom.”
In het algemeen zijn er volgens Utsopi overigens weinig besmettingen bij prostituees. “Exacte cijfers hebben we niet, maar als er een echt probleem was zouden we het wel weten.”
‘Niet tegen prostitutie’
De bewoners van de Alhambrawijk, waar de meeste straatprostitutie plaatsvindt, zijn minder enthousiast over de uitspraak van de raad van state. “Sinds dit weekend is er meteen veel meer overlast, vooral in de buurt van de drie afwerkhotels,” zegt Jan Leerman van het bewonerscomité. We hebben meteen weer veel foto’s en video’s gekregen van problematische situaties, zoals ruzies tussen de prostituees.”
Het wijkcomité benadrukt dat ze – in tegenstelling tot burgemeester Close – niet tégen prostitutie op zich zijn. “We zijn voor een systeem waarbij prostitutie goed omkaderd wordt, en dat kader ontbreekt nu al jaren in het Brussels gewest. In onze woonwijk heb je nu net het tegendeel: straatprostitutie is de meest precaire vorm en hier zitten we dan nog eens met een subgroep die allerlei problemen combineert, zoals dakloosheid en heroïneverslaving.”
Brood op de plank
We vroegen ook aan Stad en Gewest of er nu andere beperkende maatregelen zitten aan te komen voor de prostitutie. De burgemeester ‘neemt akte van de beslissing van de Raad van State’. De woordvoerster van minister-president Rudi Vervoort laat weten dat er geen concrete maatregelen in de pijplijn zitten.
De prostituees zelf vrezen ondertussen dat ze bij een volgende golf van verstrengingen wél opnieuw zullen moeten stoppen. “De vorige keer verliep het volgens hetzelfde stramien: eerst de cafés en in het volgende pakket zaten wij ook,” herinnert Maxime Maes zich. Deze keer zullen velen proberen om toch door te werken, denkt Maes. “Er moet nu eenmaal brood op de plank.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , prostitutie , Alhambrawijk
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.